Читај ми!

Колико вреди диплома

Послодавци не знају шта значи звање готово 60.000 младих, који због тога не могу искористе факултетску диплому за тражење посла. Национални оквир квалификација урађен је још пре две године, али, кажу профеосри - чами у фиоци.

У Србији постоји око 1.500 студијских програма. Ипак документ који би јасно дефинисао која знања, вештине и ниво образовања стоје иза сваке стечене дипломе и даље не постоји. Због тога се Национална служба за запошљавање суочава са бројним проблемима приликом посредовања са послодавцима.

Према процени Конференције универзитета Србије, око 60.000 диплома није препознато на тржишту рада, па ти академски грађани узалуд чекају на посао.

Колико год да лепо звучи звање које вам на дипломи пише - понекад ствара проблеме на тржишту рада. Послодавци знају шта хоће, али не могу да буду сигурни да ваша диплома гарантује да имате то што им треба.

"Појави се на евиденцији човек који има диплому на којој пише дипломирани дизајнер медија у образовању или дипломирани инжењер за урбанизам и регионални развој, а ми те профиле немамо у званичном шифарнику и онда се довијамо тако што налазимо најсроднију шифру како би могли по захтеву послодавца да посредујемо", каже Драган Ђукић из Националне службе за запошљавање.

Недопустиво је, кажу, да не постоји документ који класификује стручне профиле и дефинише све нивое образовања. Понекад називи звања у дипломама уопште не одговарају образовним садржајима.

"Имате диплому на којој пише дипломирани економиста, када погледате наставни план и програм тог факултета, то лице је имало само један предмет из области економије - увод у економију, остало су менаџмент, администрација", каже Ђукић.

Знајући шта их чека - студенти су незадовољни.

"Не зна се шта смо завршили који степен звања имамо где можемо да се запослимо, што је недопустиво јер све оно што су наши родитељи улагали у нас због неке формалности се доводи у питање", каже Фахрим Халиловић, представник Студентске конференције универзитета Србије.

Да апсурд буде већи - документ који би већину тога решио већ постоји. Национални оквир квалификација урађен је још пре две године, али, кажу профеосори - чами у фиоци.

"То је просто неким чудним током догађаја дошло у ћорскокак, због тога што се некако не може да одреди ко то треба да усвоји формално, како би то ступило на сцену и како би било примењено, што је веома важно за студенте, према томе, ми чекамо сви заједно", каже Срђан Станковић из Националног просветног савета за високо образовање.

Иако надлежни тврде да им тај предлог није послат, најављују брзо решавање проблема.

Радивоје Митровић из Министарства просвете и науке каже да у закону то питање није решено. "Чим Национални савет достави свој предлог, радна група ће га врло брзо узети у разматрање", каже Митровић.

Сваки дан је важан - поручују студенти, јер свакодневно неко на неком факултету дипломира, па је број диплома, међу којима су и оне спорне, на жалост - све већи.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво