Читај ми!

Преминуо Бранко Миљуш

Истакнути српски сликар и графичар Бранко Миљуш преминуо вечерас у 76. години живота у Београду.

У Београду је у 76. години преминуо истакнути српски сликар и графичар Бранко Миљуш, саопштила је уметникова породица.

Миљуш је рођен у селу Драготиња код Приједора у Босни и Херцеговини. Дипломирао је на сликарском одсеку на Академији ликовних уметности у Београду 1958. године, у класи професора Недељка Гвозденовића.

Магистарске студије графике завршио је 1961. године код професора Бошка Карановића, а затим специјализирао графику у атељеу Џонија Фридландера у Паризу.

Поред сликарства и графике, Миљуш се бавио мозаиком, витражом, илустрацијом и графичким дизајном, као и педагошким радом.

Био је редовни професор на Факултету ликовних уметности у Београду, Академији лепих уметности у Београду, Академији уметности у Бањалуци и гостујући професор на неколико факултета у Србији.

Од 1959. године имао је 40 самосталних изложби и више стотина колективних изложби у земљи и иностранству.

Бранко Миљуш је добитник 22 престижне награде, међу којима награде на првом Октобарском салону, "Политикине" награде, награде на међународној излозби "Бианцо е неро" у Лугану...

Освојио је и Велики печат Галерије "Графички колектив", прву награду за сликарство на излозби "Екс темпоре" у Пирану и награду "Питер Лудвиг" у Бечу. Миљуш је добитник и награде за животно дело Златни беочуг и Седмојулске награде ондашње Социјалистичке Републике Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво