Читај ми!

Против АКТА у Београду и Новом Саду

Због могуће контроле интернета преко Споразума о спречавању пиратерије више стотина људи протестовало је у Београду и Новом Саду.

Више стотина људи окупило се на београдском Тргу Републике протестовало због међународног Споразума о спречавању фалсификовања АКТА, чије одредбе могу да утичу на цензуру интернета. Сличан скуп одржан је и у центру Новог Сада.

Окупљени у Београду, углавном млади, потписивали су "Анти-АКТА" петицију и са захтевом да се Влада Србије јавно изјасни против тог споразума, јер је, како истичу, противан Уставу Србије, штетан за слободу говора и слободну комуникацију и штетан за пољопривреднике, културу, науку, образовање.

У захтеву који је наведен у "Анти-АКТА" петицији пише да ниједна адреса или презентација на интернету не сме бити филтрирана, блокирана или на други начин учињена недоступном.

Окупљени су узвикивали "Зауставимо котролу", "Нећемо контролу информација" и "Слобода за Википедију". 

Око 20 младих који су носили маске на главама поцепали су плакат на којем је писало "Споразум АКТА".

Више стотина Новосађана је такође протестовало у центру града због најава да би и Србија могла да се придружи АКТА споразуму.

Део окупљених носио је маске у знак подршке групи Анонимус, која се бори прортив цензуре на интернету. Присутни су потписивали и петицију против тог споразума на Тргу слободе.

Учесници скупа најавили су нове протесте испред Скупштине Србије ако захтеви не буду испуњени до 10. марта.

Омладина ДС-а подржава протест

Придружујемо се протестима против потписивања АКТА споразума о заштити ауторских права на интернету и противимо се сваком виду ограничавања људских права и слобода, саопштила Омладина Демократске странке. 

Како је наведено, Демократска омладина чврсто верује да је слободан интернет претпоставка за успешно остваривање основних људских права, као и за иновације које ће допринети друштвеном и привредном развоју.

Лидер Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак оценио је у свом коментару на друштвеној мрежи Твитер да међународни споразум АКТА неће бити изгласан у Скупштини Србије. "АКТА неће проћи. Није у процедури, а ако и буде, ми гласамо против", истакао је Чанак.

АКТА, чија је сврха заштита интелектуалне својине и борба против пиратерије, наишла је на жестоко противљење јавности ЕУ због одредби које омогућују драконске казне, а девет земаља чланица, међу којима и Немачка и Холандија, замрзло је ратификацију споразума или је одложило потписивање до даљег.

Многе западне земље, међу којима и 22 чланице ЕУ, потписале су крајем јануара тај споразум, а ЕУ се од тада суочила са неколико стотина протестних скупова, петицијом коју је потписало око два милиона људи и јавном осудом потписивања споразума.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи