Читај ми!

Ускоро зелена градња

Држава ће уредбом помоћи реконструкцију објеката ради подизања њихове енергетске ефикасности, најавио Оливер Дулић, отварајући Међународни сајам и конференцију зелене градње у Београду.

Влада Србије донеће у марту уредбу о помоћи у финансирању реконструкције објеката ради подизања њихове енергетске ефикасности, којом ће бити обезбеђено 1,3 милијарде динара, истакао је министар Оливер Дулић.

На сајму ће до 25. фебруара најновија сазнања о зеленој градњи представити око 20 водећих светских стручњака из осам земаља и више од 40 излагача.

Зелена градња, поред осталог, подразумева врхунско пројектовање и извођење радова, минималан утицај градилишта на околину, употребу природних материјала и оних са што је могуће мање штетних супстанци и рационално коришћење природних ресурса.

Процењује се да на зграде отпада 40 процената глобалне потрошње енергије и око четвртина укупне емисије угљен-диоксида.

Малим повећањем улагања у изградњи може се уштедети трећина утрошене енергије. Држава ће започети помоћ у финансирању радова на замени прозора, врата, столарије, фасада у објектима, увођења термалних пумпи и коришћења других обновљивих извора енергије.

Грађани који буду узимали субвенционисане кредите за ту намену моћи ће да остваре велике уштеде енергије, које ће покривати месечне рате за отплату кредита.

Министар животне средине и просторног планирања Оливер Дулић рекао је да Србија и њени грађани морају да почну да штеде природне ресурсе и да се рационално односе према њима, ако желе да Србија постане богато друштво.

Он је објаснио да су Србија и њени грађани "нештедљиви у готово свим ресорима у коришћењу природних ресурса" и да друштво мора да престане да се понаша расипнички и почне да штеди, ако жели да изађе из круга сиромашних.

Министар Дулић нагласио је да свако друштво које инвестира новац у зелену градњу то не чини због тога што је сиромашно, већ зато што је богато и мисли на своју будућност.

Према његовим речима, процењује се да је за замену врата и прозора на објектима у Србији потребно укупно 2,2 милијарде евра, а за фасаде од еколошких материјала око 840 милиона евра.

Председница Савета зелене градње Србије Марија Голубовић рекла је да ће 2013. године, према проценама Светског савета зелене градње, 95 одсто градње у свету бити такозвана одржива зелена градња, нагласивши да у Србији још увек ниједна зграда нема цертификат зелене градње.

Она је истакла да градити зелено подразумева ниске трошкове градње и одржавања, рециклиране материјале, као и материјале из региона како би се снизили трошкови транспорта.

Један од највећих светских стручњака из области зелене градње Џери Јуделсон рекао је да су истраживања показала да запослени који раде у зеленим зградама иду мање на боловање и имају више елана за рад.

Конференција о зеленој градњи требало би да покаже српском тржишту да постоје пројектанти који знају како се гради зелено и произвођачи материјала који имају зелене производе и извођаче који то могу да спроведу у дело, а домаћи и страни инвеститори требало би да то препознају.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи