Читај ми!

СПЦ одликовала Витезовића

Патријарх српски Иринеј уручио књижевнику Миловану Витезовићу Орден Светог деспота Стефана Лазаревића. Витезовић одликован за велики допринос српској култури и очување њене баштине.

Књижевнику Миловану Витезовићу патријарх српски Иринеј је, у име Светог архијерејског синода СПЦ, уручио новоустановљени Орден Светог деспота Стефана Лазаревића, на свечаности одржаној у Патријаршији.

Орден му је додељен на предлог Друштва Свети Сава, најстаријег друштва српског народа које је управо прославило 125 година од оснивања.

Актуелном универзитетском професору за предмет Филмски и телевизијски сценарио одликовање је додељено за велики допринос српској култури, очувању њене баштине кроз педесетак књига, у око 200 издања, сценарија за бројне телевизијске серије и драме о најугледнијим људима српске историје (Принц Растко - монах Сава, Вук Караџић, Хајдук Вељко, о вожду Карађорђу, о кнезу Милошу Обреновићу).

Захваљујући на указаној части, Витезовић је рекао да је СПЦ "сачувала Србе као народ кроз сва искушења векова и историје и када она одликује некога, онда је то изнад сваког признања обавеза над обавезама".

Говорећи у своје име и у име другог одликованог Миша Вујовића, Витезовић је истакао да овај орден има посебну вредност, јер носи име деспота Стефана који је у најтежим временима српске историје не само дорастао приликама, већ се уздизао изнад свега, што му је донело још за живота место у најпрестижнијем витешком реду Зеленог змаја.

"Моје, не баш тако ново презиме, чије порекло не знам, обавезује ме према прецима и потомцима, а ево и према ордену Светог деспота Стефана, кога примамо у његовом Београду", рекао је Витезовић.

"Мој и наш Вук у 'најславнијем часу свога живота дојакошњег', захваљујући у Јени на титули доктора филозофије, казао је прве стихове 'Почетка буне на дахије', па да и ја ову захвалу завршим стиховима, јер ми деспота Стефана поимамо као великог песника, што је и био" рекао је Витезовић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво