Читај ми!

Тадић одликовао Ђоковића

Председник Борис Тадић одликовао, поводом Дана државности, 17 заслужних појединаца и институција. Тенисер Новак Ђоковић одликован Орденом Карађорђеве звезде првог степена.

Поводом дана државности, председник Републике Србије Борис Тадић одликовао је 17 заслужних појединаца и институција, међу којима и тенисера, најбољег спортисту на планети Новака Ђоковића који је одликован Орденом Карађорђеве звезде првог степена, саопштила је Прес-служба председника Републике.

1. Новак Ђоковић одликује се Орденом Карађорђеве звезде првог степена за нарочите заслуге и успехе у представљању Републике Србије. Ђоковић је први тенисер света и носилац титуле најбољег спортисте на планети у 2011. години, као и најбољи амбасадор Србије у свету.

2. Георгиј Сергејевич Полтавченко одликован је Орденом српске заставе првог степена за нарочите заслуге у развијању међународних односа и пријатељства народа Србије и Русије.

Полтавченко, губернатор Санкт Петербурга и специјални председнички изасланик, својим професионалним залагањем дао је изузетан допринос унапређењу укупних билатералних односа Републике Србије и Руске Федерације и лично допринео напорима да се заштити српски народ, нарочито на Косову и Метохији.

3. Акциони тим за лоцирање и хапшење хашких бегунаца одликован је Сретењским орденом првог степена за нарочите заслуге на заштити и унапређењу правне државе.

4. Српско лекарско друштво одликује се Сретењским орденом другог степена за нарочите заслуге у области медицинских наука и унапређењу здравства, а поводом 140 година постојања.

Од оснивања, 1872. године, Друштво је поставило више узвишених циљева, а пре свега непрекидно усавршавање лекара, развој медицинске науке и изучавање особености здравственог стања народа. Српско лекарско друштво је једна од најстаријих националних институција и изузетно активно професионално друштво у нашој земљи.

Сретењски орден

5. Дејан Мијач, позоришни редитељ, одликује се Сретењским орденом другог степена за нарочите заслуге у области позоришне уметности и културе.

Мијач је најзначајнији српски позоришни редитељ, уједно и драмски педагог, носилац највећег броја кључних награда за позоришно стваралаштво, са полувековном каријером којом доминира тумачење класичних и савремених дела српске драмске књижевности.

Заслужан је за највише домете двеју најзначајнијих наших позоришних институција, Српског народног позоришта у Новом Саду и Југословенског драмског позоришта.

6. Истраживачка станица "Петница" одликује се Сретењским орденом другог степена за заслуге у развоју научног подмлатка и унапређење образовања. Истраживачка станица "Петница" бави се развојем науке, научне писмености, образовања и културе.

Активности су највећим делом усмерене на младе – на ученике и студенте, као и на обуку наставника у новим техникама, методама и садржајима у области науке и технологије. Програми Истраживачкe станицe "Петница" обухватају широк спектар области и дисциплина у оквиру природних, друштвених и техничких наука.

7. Јован Ћирилов одликује се Сретењским орденом трећег степена за нарочите заслуге у области позоришне уметности и културе. Tеатролог и оснивач Битефа, филолог, дугогодишњи управник Југословенског драмског позоришта, свестрани стваралац, истакнути хуманистички интелектуалац, песник и прозаиста, аутор књига и речника, носилац титуле Витез реда уметности и књижевности Републике Француске.

8. Доктор Миодраг Стојковић одликује се Сретењским орденом трећег степена за заслуге у научно-истраживачком раду у области генетике. Миодраг Стојковић је српски научник у свету познат по истраживањима са ембрионалним матичним ћелијама, који је свој научни пројекат наставио у Србији, отворивши Специјалну болницу за лечење стерилитета у Лесковцу.

9. Орденом заслуга за одбрану и безбедност првог степена за натпросечно, узорно и часно извршавање дужности и задатака у области безбедности одликована је Безбедносно-информативна агенција. Орденом заслуга за одбрану и безбедност другог степена одликована је Пета управа БИА.

Осам припадника Безбедносно-информативне агенције одликовано је златном медаљом за заслуге, а сребрном медаљом за заслуге 14 припадника.

Одликовања "Милош Обилић"

10. Срђан Алексић, Србин из Требиња који је 1993. године устао у заштиту комшије Бошњака кога је напала група насилника, постхумно је одликован златном медаљом "Милош Обилић" за испољену храброст и дело личног херојства.

Срђан Алексић преминуо је после неколико дана од последица тешких повреда које је задобио у том догађају.

11. Златном медаљом "Милош Обилић" за испољену храброст и дела личног херојства постхумно је одликована Диана Обексер Будисављевић, Аустријанка која је спасла сигурне смрти 12.000 српске деце из концентрационих логора на територији НДХ, за време Другог светског рата.

12. Слободан Цветић из Полицијске управе за град Београд постхумно је одликован златном медаљом "Милош Обилић" за испољену храброст и дела личног херојства. Живот је изгубио од повреда задобијених приликом спречавања разбојништва 20. октобра 2011. године у Комерцијалној банци у Улици Маријане Грегоран.

13. Александар Ркман из Полицијске управе у Зрењанину постхумно је одликован златном медаљом "Милош Обилић" за испољену храброст и дела личног херојства. Изгубио је живот 21. јула 2011. године у Зрењанину на службеној дужности када је покушао да спречи насиље у породици.

14. Синиша Хрњез из Полицијске управе у Новом Саду постхумно је одликован златном медаљом "Милош Обилић" за испољену храброст и дела личног херојства. Настрадао је 30. октобра 2011. године током полицијске интервенције у Новим Лединцима када је на њега и колегу бачена ручна бомба.

15. Поводом Дана државности, председник Републике Србије одликовао је сребрном медаљом за храброст "Милош Обилић" за испољену храброст и дела личног херојства припаднике Одреда жандармерије у Београду, Сектора за ванредне ситуације МУП-а и Војске Србије који су учествовали у извршењу регуларних задатака.

16. Златном медаљом за заслуге одликују се радници Рударског басена "Колубара" због показане колективне пожртвованости и нарочитог залагања у одржавању енергетског система и стабилног снабдевања наших термоелектрана током ванредне ситуације.

17. Поводом показане пожртвованости, приликом уклањања последица елементарне непогоде, председник Републике Србије одликовао је медаљом за ревносну службу припаднике Војске Србије и МУП-а Сектора за ванредне ситуације.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво