Читај ми!

Ванредна ситуација у Србији

Проглашена ванредна ситуација у целој земљи, одлучила Влада Србије. У угрожене општине биће послати додатна механизација и људство из целе земље, каже министар Ивица Дачић.

Влада Србије је на телефонској седници прогласила ванредну ситуацију на територији целе земље. Ванредна ситуација би требало да остане на снази седам до 10 дана, колико ће према проценама трајати ниске температуре и снежне падавине.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао је да ће, после проглашења ванредне ситуације, бити ангажована додатна механизација, као и људство за управљање механизацијом из целе Србије.

Дачић је, гостујући у Дневнику РТС-а, прецизирао да ће у сваку општину бити упућено још по пет машина, да ће Влада обезбедити средства за гориво и за људство и да ће механизација бити мобилисана и из других општина, а не само из оних где је проглашена ванредна ситуација.

У спасавању је до сада учествовало око 1.500 ватрогасаца, 1.200 људи из комуналних предузећа, 300 из здравствених установа. "Од сутра ће то бити много масовније и већ у наредним данима очекујемо прве резултате", рекао је Дачић.

"Није у Србији пао снег први пут, али држава први пут делује организовано", истакао је Дачић, указавши да је ванредна ситуација у целој земљи уведена, јер није било могуће проблеме које су направиле снежне падавине решити ангажовањем локалних штабова.

Министар сматра и да се у овој ситуацији није показала солидарност на делу, јер је свака општина бринула од свом проблему.

Дачић је додао да проглашење ванредне ситуације не треба мешати са проглашењем ванредног стања. "Ванредно стање има потпуно другачије узроке и последице. Сада је реч о природној непогоди", објаснио је министар унутрашњих послова.

Начелник Сектора МУП-а за ванредне ситуације Предраг Марић прецизирао је да увођење ванредне ситуације не подразумева мобилизацију грађана и њихове имовине, већ само адекватне механизације и људства које ће њом управљати.

"За грађане не настају, практично, никакве обавезе. Неће бити мобилизације становништва, њихове имовине, аутомобила", навео је Марић у изјави Танјугу.

Неповољна временска прогноза

Штаб за ванредне ситуације раније данас је предложио Влади да прогласи ванредну ситуацију у целој земљи, зато што је ванредна ситуација проглашена у 37 општина и што је више од 70.000 људи завејано и одсечено од света. Више од 6.000 локалних и некатегорисаних путева није очишћено.

Деветоро људи је изгубило живот, а једна особа се води као нестала. У селу Крушар код Ћуприје јуче је пронађено беживотно тело М.М. (1946) у његовој кући, а лекари хитне помоћи констатовали су смрт насталу услед смрзавања.

Из Штаба за ванредне ситуације је саопштено да се у наредном периоду очекују температуре до -25 степени и још снежних падавина.

На локалном нивоу постоји попис механизације која може да се употреби у чишћењу снега. На располагању се налази и 14.000 војника, који су спремни да помогну, а сву неопходну помоћ пружиће и полиција.

Предраг Марић каже да је направљен списак свих фирми - јавних и приватних, чија ће механизација бити употребљена, да ће локални кризни штабови бити у сталној координацији са републичким, као и да ће бити уведена дежурства.

Влада је издвојила и додатних 85 милиона динара за набавку горива, прецизирао је Марић и додао да је из панчевачке рафинерије упућена нафта у угрожена подручја.

На рашчишћавању снега и помоћи људству ангажовано је више од 550 тешких машина, булдожера.

Ђаци на распусту

Министар просвете Жарко Обрадовић поновио је на седници Републичког штаба за ванредне ситуације препоруку свим локалним самоуправама да школе не раде од 6. до 10. фебрауара.

"У школе неће ићи 900.000 ђака, 120.000 запослених, а уколико укључимо и студенте тај број је далеко већи", рекао је Обрадовић, подсетивши да је препоруку издао још у петак и да ју је већина општина испоштовала.

Министар је поново препоручио и факултетима да одложе испите, а уколико то није могуће групишу у једном дану.

Иако су градске власти у Пироту и Лозници раније донеле одлуку да ће школе од понедељка радити нормално, после проглашења ванредне ситуације у целој земљи донета је одлука да школе, ипак, неће радити.

Директорка Управе за безбедност и здравље на раду Вера Божић-Трефалт рекла је да би запослени који могу да стигну до својих радних места требало да се појаве на послу и у случају проглашења ванредне ситуације.

"Рад у затвореном простору се може обављати, наравно, у зависности да ли се може доћи до радног места", рекла је Божић-Трефалт агенцији Бета и додала да није могуће издати наредбу о престанку обављања свих послова.

Трефалт је додала да послодавци, ипак, могу да одлуче и да прекину са радом, уколико, запослени не могу да стигну до радног места, или ради уштеде енергије.

Према њеним речима, у ванредној ситуацији морају се обављати и они послови на отвореном, који су од елементарне важности, а послодавац је дужан да обезбеди посебне услове за то. "Снег се мора рашчишћавати, а и јавни градски превоз треба да функционише у оквиру могућности", рекла је Божић-Трефалт.

Потрошња струје у целој земљи данима расте. Запослени у ЕПС-у већ две недеље раде у ванредним околностима, покушавајући да одрже стабилност електросистема и апелују на рационалну потрошњу. На грађане се апелује да чисте снег испред својих зграда и пословних објеката. У Хитној помоћи саветују да се без преке потребе не излази напоље.