Читај ми!

Шабић: Забрањена обрада података

У систему "Бус плус" привремено забрањена обрада података путника, саопштио Радољуб Шабић. Мора се гарантовати приватност људи који користе претплатне карте и искључити могућност праћења њиховог кретања, истиче Шабић.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић саопштио је да је фирми "Апекс Солушн Технолоџи" привремено забранио обраду података о личности у оквиру система "Бус Плус".

Шабић је навео да је у уторак обавестио градоначелника Београда Драгана Ђиласа да ће донети решење о привременој забрани обраде података.

"Још у поступку претходне провере извођачи пројекта "Бус плус" били су упозорени на све обавезе из Закона о заштити података о личности и да ће у случају да Закон не буде поштован бити забрањена обрада података", рекао је Шабић.

Према његовим речима, упозорење се, пре свега, односило на неопходност искључивања могућности "упаривања" података из два центра - једног у коме се воде подаци о претплатнику и другог са подацима о саобраћају.

Мора се гарантовати приватност лица која претплатне карте користе и искључити могућност праћења њиховог кретања, односно утврђивања времена путање кретања грађана, наводи се у Шабићевом саопштењу.

Непосредно пред почетак функционисања "Бус плус" система констатовано је да није у потпуности поступљено у складу са упозорењем, због чега је донето решење о привременој забрани обраде одређених података.

"Добро је што 'Бус плус' искључује могућност праћења било кога у реалном времену. Искључена је и могућност накнадног реконструисања путање кретања корисника 'Бус плуса'", рекао је Шабић.

Шабић је, међутим, рекао да је остала могућност да се накнадним лоцирањем времена и коришћеног возила задире у приватност, а да ни једним правним актом није утврђена сврха те обраде података, њени разлози и процедура.

Градоначелник Ђилас је "у потпуности разумео разлоге забране и предузеће кораке да се што пре отклоне", рекао је Шабић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво