Читај ми!

Грађани несвесни злоупотребе података

Српско законодавство у области заштите података о личности није усклађено с европским стандардима, каже повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић. Грађани не познају основна начела и нису свесни опасности злоупотребе њихових личних података, истиче Шабић.

У Србији, али и појединим земљама у региону законодавство у области заштите података о личности није у потпуности усклађено с европским стандардима, а грађани не познају основна начела и нису свесни опасности злоупотребе њихових личних података.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић рекао је Танјугу, поводом 28. јануара - Европског дана заштите података о личности, да, када је у питању примена савремених, европских стандарда заштите података о личности, који важе у модерном свету, Србија нема разлога за задовољство.

Да би се направио напредак области у којој, према речима повереника, Србија озбиљно заостаје, неопходно је имати законе и подзаконске прописе који су афирмисани у демократском свету, успоставити институције способне да врше надзор над применом тих стандарда и спровести едукацију, јер се мало зна о заштити података о личности и заштити приватности уопште.

"Донели смо закон о заштити података о личности који је добра основа, али није усклађен с европским стандардима на шта сам више пута упозоравао", рекао је Шабић и додао да још није усвојен Акциони план за реализацију Стратегије за заштиту података о лицности.

Указујући да злоупотреба заштите података о личности може грађанима донети много веће штете од оне која се мери новцем, Шабић је истакао да је у Србији представа о заштити података скромна и да се не чини ништа да се то мења.

На Дан заштите података о личности усвојена је Конвенција о заштити лица у односу на аутоматску обраду личних података, први документ који на међународном, европском нивоу уређује обавезе држава у односу на заштиту података о личности.

Тај дан обележава се у свим земљама чланицама Савета Европе, а Савет Европе и Европска комисија обележавају га заједнички као Европски дан заштите података.

У Србији ће Дан заштите података о личности бити обележен у понедељак, 30. јануара, свечаним скупом који организују повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности и Партнери за демократске промене Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво