Читај ми!

Руски Мачвани

Породица Макимочев из Русије доселила се у Србију јер жели да се бави пољопривредом. Кућу са неколико ари воћњака у Мачви купили су за новац за који би, како тврде, у свом граду могли да купе тек мали стан на периферији.

Док се из српских села млади махом одсељавају у градове, у мачванско село Засавица Два дошла је да живи, бере воће и пече ракију породица Макимочев из Русије. Пре непуних годину дана, одлучили су да напусте родни Санкт Петербург, упишу ћерке у српску школу и, како кажу, уживају у сеоској идили.

Катарина је економиста, Андреј правник, али ипак, желе да се баве пољопривредом, и то у Србији. Кућу са неколико ари воћњака у Мачви купили су за новац за који би, како тврде, у свом граду могли да купе тек мали стан на периферији.

"Клима је добра, а што је главно, односи Срба и Руса су одлични. Мислим да нема ниједне друге земље ни у Европи, а ни у свету где се према Русима тако лепо односе", каже Андреј Макимочев.

Такође, каже Андреј, имамо исту веру, православље, а то је важно јер утиче на менталитет народа.

"Овде је село живо, људи још живе у селима. Знам да млади одлазе у градове и то је тужно. Надам се да ће схватити да не би требало да напуштају села и да им је боље да обрађују своју земљу", истиче Катарина Орлова.

У Русији су солидно зарађивали, па новац није мотив селидбе. Желели су, кажу, промену, сунце, сопствени врт, и пса. Планови су да се и озбиљније баве пољопривредом.

Дарја и Маша иду у локалну основну школу.

"Овде имам добре другаре, волим учитељицу Драгицу и имам све петице", каже Маша.

"Код куће говоримо руски језик, а у школи са учитељицом и другарима говоримо неки српско-руски, зато што још учимо српски језик", каже Дарја.

Породица из Русије, иако се већ одомаћила у питомој Мачви, и даље је својеврсна атракција мештанима.

"Ми смо малтене свакодневно заједно, међусобно се помажемо у тим домаћинским пословима.  Заједно смо прошле јесени пекли ракију и испала је нека српско-руска ракија", каже њихов комшија Славко Бишчић.

Макимочеви се, осим са новим комшијама друже и са Русима који живе и раде у Србији, углавном у Новом Саду, Београду, али и на Фрушкој Гори.

Број коментара 37

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво