Читај ми!

Нови авион за војску

После 25 година Војска Србије купила нови авион из иностранства. Авион "пајпер сенека 5" са савременом опремом кошта 2,7 милиона евра и користиће се за снимање терена за потребе израде географских карата.

Војска Србије је добила први страни авион после 25 година. Авион марке "Пајпер Сенека 5", за снимање терена из ваздуха са најсавременијиом опремом кошта 2,7 милиона евра.

Летилица је слетела на војни аеродром Батајница у уторак поподне, рекао је Танјугу начелник Управе за односе са јавношћу Министарства одбране, пуковник Миливоје Пајовић.

Авион са одговарајућом опремом, за потребе Војногеографског института набавило је Министарство одбране.

Комплет опреме чини ваздухоплов "Пајпер Сенека 5" америчког производјача "Пајпер Еркрафт" са интегрисаном дигиталном аерофотограметријском камером АДС80 швајцарског произвођача "Леика Геосистемс АГ" као и припадајуће софтвере.

"Инвестицијом вредном 2,7 милиона евра омогућавају се прикупљања и анализе геопросторних података у дигиталном облику по савременим стандардима земаља Европске уније", саопштило је Министарство одбране.

Поред аерофото снимања, авион обезбеђује услове за специфину обуку припадника ваздухопловства и превоз лица за потребе Министарстав одбране и Војске Србије.

Значај увођења дигиталне технолошке линије за аерофото снимања је и поновно успостављање сопственог аерофотограметријског снимања тероторије Србије која у Војногеографском институту има традицију од 1950. године. Тиме се ревитализује национална служба за снимање терена из ваздуха чиме се штеде буџетска средстава, јер се избегава скуп и дуготрајан процес услужног ангажмана страних фирми.

Подаци прикупљени овом опремом биће од користи систему одбране, али и другим, цивилним, корисницима у земљи. Опрема омогућава да се целокупна територија Србије снима у стандардним циклусима од 3 до 5 година и тиме олакшава и убрзава израда урбанистичких планова свих општина и градова у Србији.

Дигитални геопросторни подаци биће од велике користи свим будућим пројектантима аутопутева, нафтовода, гасовода и других инфрастуктурних објеката, што ће омогућити брз повраћај уложених средстава.

У току је процедура царињења, након чега ће отпочети поступак пријема ваздухоплова од стране Комисије Министарства одбране и Војске Србије и процедура верификационих испитивања од стране Техничког опитног центра ради увођења авиона у наоружање Војске Србије.

Нови авион набављен је у САД у септембру, а од тада се налазио у Немачкој где је обављена уградња камера и остале опреме. Пре тог авиона, последњи нови авион који је купљен у иностранству био је "миг-29", који је стигао из бившег Совјетског Савеза још 1987. године.

Авион "сенека 5" је двомоторни клипни авион, носивости пет путника или око 500 килограма корисног терета. Максимална брзина авиона је 378 километара на сат и може да лети на висинама до 7.600 метара. Радијус лета је око 1.600 километара.

Авион "сенека 5" производи се у америчкој компанији "Пајпер" од 1998. године.

У цивилне сврхе авион за извиђање из ваздуха користи Костарика, док се у војне сврхе користи у ваздухопловствима Бразила, Буркине Фасо, Доминиканске Републике, Хаитија и Панаме. То значи да ће Србија бити први корисник на европском тлу.

За фотограметријско снимање од 1975. године у Југославији коришћена су два авиона немачке производње "до-28Д2". Летелице евиденцијског броја 70501 и 70502 биле су базиране на аеродрому у Батајници и коришћене за израду карата које је правио Војногеографски институт у Београду.

Последњи лет на тим летелицама обављен је у марту 2007. године када су, због истека ресурса, авиони приземљени после више од три деценије коришћења.

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво