Читај ми!

Верски туризам одолева кризи

Најстарији вид туризма који и током кризе бележи раст је верски туризам. Од милијарду туристичких путовања годишње, свако пето је поклоничко. Обележавању 17 векова Миланског едикта, прикључује се и Ниш, родно место цара Константина.

Верски, односно поклонички туризам, најстарији је вид туризма, који и током кризе бележи раст. Следеће године, обележава се 17 векова Миланског едикта, што ће вернике подстаћи на путовања у света места хришћанске религије. Велики број туриста очекује и Ниш, родно место цара Константина, који је, заједно са Лицинијем, донео Милански едикт.

Миланским едиктом, 313. године, званично је престао прогон хришћана. То је изузетно важан историјски догађај за читав хришћански свет.

"Црква је изашла из катакомби и добила исти статус као и паганство које је до тада била званична религија Римског царства. Тако да је Милански едикт био вишеструко значајан за даљи развој и ширење хришћанства", каже теолог Драган Вукић из Туристичке агенције "Доброчинство"

Ниш има важну улогу у обележавању 17 векова Миланског едикта. У том граду ове године биће велики светски сипмозијум "Ниш и Византија". Договорена је и сарадња наших и бечких архитеката на Медијани, а биће издата и књига, Константинов град.

"Ту је и велики број инфраструктурних активности, од којих бих издвојио довршетак храма Цара Константина и царице Јелене. Организоваће се и велики број изложби, филмских пројекција, трибина", каже Миша Ракоција из Организационог одбора за обележавање Миланског едикта.

На многим сајмовима туризма током године, Туристичка организација Србије промовисаће публикацију о нашим црквама и манастирима.

Директорка Туристичке организације Србије Гордана Пламенац каже да ће публикација бити сачињена од неколико сегмената. "Биће ту и праисторије и римског наслеђа и средњевековних манастира, наравно, посебан део посвећен је Миланском едикту", каже Пламенац.

Од милијарду туристичких путовања годишње, свако пето је поклоничко. Божић, Ускрс и Крстовдан хришћани најрадије проводе у Светој земљи, у мају православци походе руске светиње, а Цариград и Света Гора обилазе се током целе године.

Највеће светиње исламског света су Мека и Медина. Оно што је посебно интересантно, верски туризам је једини вид туризма који током кризе бележи раст.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво