Читај ми!

Прослава Божића у Србији

Божић је породични празник. Православни хришћани, који поштују јулијански календар, рођење Христово славе 7. јануара. Божић се у домовима слави три дана.

Православни хришћани који поштују јулијански календар славе Божић, односно рођење Исуса Христа. Председник Борис Тадић присуствовао је литургији у манастиру Високи Дечани, на позив владике рашко-призренског Теодосија.

Најрадоснији хришћански празник, Божић прослављен је и у свету и у региону.

Патријарх српски Иринеј служио је свету божићну литургију у Саборној цркви у Београду. Уз верске обреде и причешће на крају двочасовне службе божићну посланицу Српске православне цркве прочитао је старешина Саборне цркве Петар Лукић.

Литургији у Саборној цркви присуствовали су заменик премијера Ивица Дачић, министар вера и дијаспоре Срђан Срећковић, државни секретар у Министарству правде Слободан Хомен, лидер Српске напредне странке Томислав Николић, престолонаследник Александар Карађорђевић са супругом Катарином, београдски надбискуп Станислав Хочевар и многобројни верници.

У божићној посланици, патријарх подсећа да је духовни мир помућен страхом и бригом због збивања у свету, а посебно због трагичних збивања на Косову и Метохији.

Патријарх Иринеј поручио је Србима на Косову и Метохији да истрају и остану на својим огњиштима. Патријарх позива вернике и да очувају светињу брака, да се брину и старају о својој деци, а посебно о њиховом верском и моралном васпитању и образовању.

У православним храмовима широм Србије синоћ су служене литургије и запаљени бадњаци, чиме је обележено Бадње вече и најављен најрадоснији хришћански празник - Божић.

У првим временима хришћани нису славили ничији, па ни Христов рођендан. Како је забележено у Либеријевом календару, први пут овај празник се слави у Риму 354. године.

У Цариграду као црквеном центру Истока, прославу Божића је покушао да уведе 379. године свети Григорије из Нисе. То тада није успело, слављење се усталило тек од 395. године. Први Васељенски сабор, одржан 325. није се бавио овим питањем, пошто је општи став Истока био да се Божић не треба у обележавању одвајати од Богојављења. Отуда и данас има неколико цркава које ова два празника нису раздвојила и славе их 19. јануара.

Како еванђеље бележи, "кад се наврши време, посла Бог Сина свога јединородног". По старом рачунању времена, то се збило 5511. године од "стварања света".

По Божјој промисли, девојка Марија, заручница скромнога занатлије Јосифа из Назарета, безгрешно је зачела и родила сина - Еманула, што значи "с нама је Бог", који је добио име Исус. Родила га је у Витлејему, малом граду у Јудеји, из кога потиче цар Давид. У време рођења, на небу се појавила звезда, посебне светлости, као знак великог догађаја.

Појава ове звезде вековима је интересовала не само теологе већ и научнике, посебно астрологе. Кретање небеских тела пре два миленијума се може израчунати. У научним круговима усталило се мишљење да се 7. године пре наше ере заиста догодила појава таквог рааспореда планета, посебно Јупитера и Сатурна, каква је описана од стране еванђелисте Матеја.

Породични празник

Божић је пре свега породични празник када се укућани окупе да у топлини  свога дома доживе мир Божји. Литургија која се данас служи у храмовима има посебно свечано обележје. Чита се пастирска посланица коју помесни црквени поглавар са епископатом упућује својим верницима.

После литургије, у многим крајевима, верници се задржавају у порти, "мирбожају" се, честитају празник и том приликом се завађени међусобно мире. Свако тада треба другима да прашта, стварајући мир, пошто је он суштина овог празника. Нема мира са Богом ако верник није у миру са својим ближњима.

Обичај је да се другима данас не иде у посету, већ куће посећују рано у јутро полажајници који честитају празник и бивају даривани. У кући домаћин ломи чесницу у којој се "скривен" новчић који представља срећу за оног коме западне.

Божић се у домовима слави три дана. Други дан је Сабор Пресвете Богородице, а трећег се слави спомен на светог архиђакона и првомученика Стефана, кога бројне наше породице празнују као крсну славу.

У црквама празник на неки начин траје до "малог Божића", Нове године, када је такозвано "оданије празника". За то време се средом и петком не сме постити.

Древни српски поздрав који немају други православни народи, чуће се ових дана у готово свим нашим домовима, али и на улици и радном месту:

Христос се роди  - Ваистину се роди!

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво