Читај ми!

Живот у породици незаменљив

Бољи услови живота и даноноћна стручна нега за децу која су некада живела у дому у Кулини, а сада у Звечанској, дају резултате. Ипак, верујући да живот у породици не може ништа да замени, у Звечанској су покренули пројекат дружења и упознавања малишана са биолошким родитељима.

Призори које смо гледали на почетку Кампање "Зовем се Анђела", покренуте за помоћ Дому у Кулини код Алексинца, шокирала је јавност пре 10 година. Услови за живот у том дому, који су делили одрасли и деца са најтежим сметњама у развоју, били су катастрофални.

Данас је слика потпуно другачија, али су у реновираном дому у Кулини остали одрасли, а малишани су збринути у хранитељским породицама и дечјим домовима.

Неке од тих малишана заборавили су и најрођенији. Годинама су живели у дому у Кулини, далеко од очију јавности. Нова адреса им је Звечанска 7, Београд. Бољи услови живота и даноноћна брига и нега стручњака, дају резултате.

Медицинска сестра Далиборка Јанковић каже да с обзиром на то да су деца коју је примила била потпуно одсутна, сваки дан када уђе на одељење, види неку промену на њима.

"Јако ми је драго кад дозовем свако од њих по имену и кад се одазову на мој глас", прича сестра Далиборка.

Верујући да живот у породици не може ништа да замени, у Звечанској су покренули пројекат дружења и упознавања малишана са биолошким родитељима, ако је то могуће.

Зоран Милачић из Центра за заштиту одојчади, деце и омладине каже да је крајњи циљ да што већи број њих, уколико се успоставе услови и ако се појави жеља код родитеља, након ближег упузнавања са децом, да се та деца врате у породицу.

У наредне две године, најављују надлежни, деца из домова, њих око 1.100, биће измештено у хранитељске или биолошке породице - или неке друге, за живот боље средине.

"Већ почетком 2012. године планирамо премештај у три мале домске заједнице у Нишу, Неготину, Алексинцу, да се укључе у образовни процес и постепено да покушамо да их вратимо у потпуни живот у заједници", каже Сузана Пауновић из Министарства рада и социјалне политике.

Деца са најтежим сметњама у развоју, којима је медицинска помоћ неопходна 24 часа, мораће још неко време да остану у институцијама. Њихов одлазак у хранитељску породицу захтевао би велику ангажованост свих служби у заједници што, у овом тренутку, кажу надлежни, није могуће обезбедити.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи