Читај ми!

Јануарске славе и славља

Први месец у години, јануар, пун је весеља, празника, слава, свадби. Православна црква после Божића, следећи дан слави Сабор Пресвете Богородице, а дан касније светог Стефана. Троструки празник је 14. јануара. Крстовдан је први постан дан после Рођења Христовог. Богојављење је 19, свети Јован Крститељ 20, а Часне вериге св.апостола Петра 29. јануара.

Јануар је први месец године, има 31 дан. Име је добио по богу Јанусу, који по легенди има два лица. За старе Римљане ово је био једанаести месец, јер је година, до 153. пре Христа, почињала 1. марта. На истоку Европе радо је некада назван „вучјим месецом", а на западу континента зимским, леденим или снежним.

Стара словенска имена су му ледник, свечен, зимец, мали божичник, првник, новолетник, средозимен. Хрвати данас користе име сијечањ, Чеси леден, пољаци стyцзен, Украјинци сичен, Белоруси студзен, Кашупи стецзник, народни израз у Македонији је био колежег, горњолужички - вулки рожк. Остали Словени користе јануар.

За Србе у ранијим вековима ово је био сечењ, коложег или богојављенски месец.

Пун је весеља, празника, слава, свадби, после предбожићне дуже паузе због поста, настају месојеђе. Сматра се да је добро да је јануара јако хладно и снежно, а не благо и мокро.

Током јануара, православна црква после Божића, 7. јануара, следећи дан слави Сабор Пресвете Богородице, а дан касније светога првомученика и архиђакона Стефана. Троструки празник је 14. јануара - Обрезање Господње, свети Василије Велики и Нова година. Од Божића до Крстовдана, како се у народу назива дан уочи Богојављења, не пости се у среду и петак. Крстовдан је први постан дан после Рођења Христовог.

Богојављење је 19, а свети Јован Крститељ 20. дана по новом календару. Часне вериге св. апостола Петра су 29. јануара, тај дан неки славе као крсну славу, док други поштују због култа који је давно настао у нашем народу.

У неким крајевима празник називају Јужице и верижице и славе га два дана. Светог Атанасија Великог прославља црква 31. јануара, код нас га посебно славе Цинцари као свог небеског заштитника.

Код Срба је 27. јануара по новом, односно 14. по старом, празник светог Саве првог архипастира и просветитеља српског. То је слава српске школе и ђаци га поштују као свог покровитеља. У српству је традиција да се овај дан свечано прославља по школама и разним научним институцијама.

Код римокатолика, после света Три краља (Богојављења) 6. јануара, а 8. је Крштење Христово. 25. дана јануара је спомен обраћења св. апостола Павла. Теологу и философу, доминиканцу, једном од 33 "учитеља Католичке цркве", светом Томи Аквинском (1225 - 1274) посвећен је 28. јануар.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи