Читај ми!

Преминуо режисер Мики Стаменковић

Један од пионира српског филма, редитељ Миомир Мики Стаменковић, умро је у 84. години у Београду. Један је од оснивача Фестивала филмског сценарија у Врњачкој Бањи и његов дугогодишњи уметнички директор.

Филмски редитељ и један од пионира српског филма Миомир Мики Стаменковић преминуо је 20. децембра у Београду у 84. години живота, саопштило је Удружење филмских уметника Србије.

Стаменковић је режирао филмове "Вук са Проклетија", "Опасни траг", "Клопка за генерала", "Девојачки мост", "Лагер Ниш" и друге.

Играни филмови Микија Стаменковића међу првим су жанровским остварењима у домаћој кинематографији, а били су посвећени ратним, партизанским и криминалистичким темама.

Стаменковићева режија истицала се лакоћом и динамиком приповедања и излагања, као и деликатном тематиком, а оставио је неизбрисив траг и у домену документарног филма.

Позната је његова трилогија о победничком и страдаланичком походу српске војске у првом светском рату "Марш смрти", "Марш победе" и "Југославија по вољи народа".

Један је од оснивача "Фестивала филмског сценарија" у Врњачкој Бањи и његов дугогодишњи уметнички директор.

Стаменковић је добитник многих филмских награда и признања. Носилац је Ордена рада са "Златним венцем". За целокупно стваралаштво добио је 2002. године, од свог родног града Крушевца "Награду за животно дело".

"Филмски фестивал" у Сопоту Стаменковићу је такође уручио награду за животно дело, а добио је и "Плакету Југословенске Кинотеке", "Повељу Удружења филмских уметника" Србије за допринос српској кинематографији и признање за врхунски допринос националној култури Србије.

Датум и место сахране Миомира Стаменковића биће накнадно објављени.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво