Читај ми!

Рехабилитован кнез Павле

Кнез Павле Карађорђевић рехабилитован и сматра се неосуђиваним, пресудио Виши суд у Београду. Пред судом је доказано да је, одлуком из 1945. године, кнез Павле био проглашен злочинцем из идеолошко-политичких разлога.

Виши суд у Београду рехабилитовао је кнеза Павла Карађорђевића, некадашњег намесника Краљевине Југославије, поништивши одлуку Државне комисије из септембра 1945. године којом је био проглашен за злочинца. Истовремено су поништене и све правне последице те одлуке.

Решењем о рехабилитацији утврђено је да је одлука Државне комисије за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача ништавна, као и да су ништавне све њене правне последице, укључујући и казну конфискације имовине, рекла је Танјугу адвокат Душанка Хомен Суботић, која је у поступку за рехабилитацију заступала ћерку кнеза Павла, принцезу Јелисавету Карађорђевић.

Сходно тој одлуци, рехабилитовано лице, кнез Павле Карађорђевић, сматра се неосуђиваним, истакла је Душанка Хомен Суботић.

Пред судом је доказано да је, одлуком из 1945. године, кнез Павле био проглашен злочинцем из идеолошко-политичких разлога.

Према речима Душанке Хомен Суботић, доказано је да нису тачни наводи комунистичке власти које су кнеза Павла теретиле да је по преузимању власти "погазио Устав и целокупну власт преузео у своје руке, игноришући народне представнике", као и да је "крив за закључивање Тројног пакта, чиме је допринео агресивном рату Сила осовине".

"То што се њему стављало на терет, по наведеној одлуци је чак и ретроактивно објављено у Службеном листу 1945, а 1943. године донета је декларација по основу које је кнез Павле проглашен ратним злочинцем, иако у време потписивања Тројног пакта, нити је био присутан у Бечу, нити је био учесник самог потписивања", истакла је Хомен Суботић.

Она је подсетила да је тадашња Влада донела одлуку о потписивању Тројног пакта и да су потписници тог акта 27. марта 1941. били премијер Краљевине Југославије Драгиша Цветковић и вођа хрватске опозиције Влатко Мачек.

"Да би било јасније колико су неправичне биле одлука и декларација које су кнеза Павла означиле као злочинца, морам да подсетим да је он све време рата провео у избеглиштву и прво је најпре ухапшен 28. марта у возу за Загреб", навела је Душанка Хомен Суботић.

Одмах је, како је додала, послат у избеглиштво најпре у Атину, а потом у Кенију, па у Јужну Африку и цео живот је уз принцезу Јелисавету лутао по целом свету.

"Ово је једно историјско решење, које ће поред решења о рехабилитацији Слободана Јовановића, утицати и на утврђење историјске истине о периоду о коме смо ми мало знали или бар нисмо учили о томе. Кад се буду отвориле архиве, тачно ће се утврдити околности које су довеле до политичке осуде кнеза Павла", навела је Душанка Хомен Суботић.

Судска рехабилитација кнеза Павла Карађорђевића је, иако окаснела, очекивана и сасвим у реду, изјавио је данас члан Крунског савета Драгољуб Ацовић.

После убиства краља Александра 1934. године у Марсељу, кнез Павле је постао први намесник.

Карађорђев праунук кнез Павле умро је 14. септембра 1976. године у Америчкој болници у Неију, крај Париза. Сахрањен је у Лозани, заједно са сином, кнезом Николом и супругом, кнегињом Олгом.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво