Читај ми!

Таленти без подршке

Поред спортиста, својим успесима на светским такмичењима нацију најчешће обрадују ђаци. Ипак, у већини случајева, како кажу, подршка државе изостаје. Надлежни сматрају да такве критике нису основане.

Велики успехе на светским такмичењима, поред спортиста, најчешће остварују ђаци. Млади научници тврде да подршка државе често изостаје, док надлежни кажу да такве критике нису баш сасвим основане.

Као и много пута до сада, младе наде српске науке вратиле су се са одличјима са великог такмичења. На аеродрому "Никола Тесла" дочекали су их родитељи, професори, представници медија, али се од надлежних нико није појавио.

"Морална подршка је најважнија, да држава покаже да цени то што ми радимо", каже Лука Бојовић, освајач сребра на научној олипијади у Јужној Африци и ученик београдске Математичке гимназије.

"Ова држава то уопште није показала, тако да ћу покушати да завршим факултет на неком другом месту", додаје Бојовић.

Њихов пут до награда тежи је, како кажу, од оног којим иду њихови вршњаци у иностранству, јер су углавном препуштени могућностима породице и ентузијазму појединих професора.

"За почетак било би добро да држава да неки подстицај, подршку, да нас финасира за олимпијаду да нам пружи неке боље припреме, да осетимо да се они брину о нама и да је значајно то што држави доносимо успех", напомиње освајач бронзане медаље Максим Стокић који похађа Математичку гимназију.

Надлежни, такође, не крију разочарање. Министар просвете и науке Жарко Обрадовић истиче да то министарство не може свима да помогне у пуном износу, колико би сви желели.

"Наравно да смо и ми ти који се диче њиховим успесима, али они морају да разумеју да не могу сами да постигну све. Они, ипак, похађају државне школе и држава издваја новац за њихово школовање", наводи министар.

Упркос кризи, данас се о младим талентима, тврде надлежни, брине више него раније.

Тибор Сабо из Сектора за научно-истразивачки рад Министарства просвете и науке каже да је ове године за пет олимпијада за путне трошкове и вође пута издвојено нешто више од милион динара.

"Такође, ми стипендирамо и надарене ученике и укупно смо за то издвојили 13 милиона динара", додаје Сабо.

Новчана подршка младим талентима тек је једно у низу питања. Намеће се питање како њихове успехе претворити у општу добит.

"Изузетно је важно после тога те младе људе усмерити на нешто што је битно и што ће служити развоју земље", напомиње директор Математичке гимназије Срђан Огњановић.

Одговоре на то и многа друга питања требало би да да Стратегија образовања, чије се доношење најављује до краја године.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво