Читај ми!

Таленти без праве подршке

Млади математичар и освајач више медаља на међународним математичким такмичењима Теодор фон Бург размишља да студије настави у иностранству. Бург сматра да прави таленти не добијају адекватну финансијску подршку од државе.

Осамнаестогодишњи математички геније Теодор фон Бург није задовољан односом државе према младим талентима у Србији и озбиљно размишља да студије настави у иностранству, са жељом да се једног дана ипак врати у Србију.

Млади математичар је у разговору са новинарима у Бору рекао да још није одлучио где ће наставити школовање, али ће то, како је рекао, највероватније бити нека од високих школа у Европи, јер сматра да је образовање квалитетније у развијеним државама.

"То не значи да су европски универзитети много бољи од Београдског, једноставно желим што боље образовање. Енглеска и Швајцарска имају добре универзитете и тамо ћу највероватније наставити школовање", каже фон Бург.

Млади математичар каже да му стипендије никада нису биле важне, али да је разочаран због чињенице да је финансијска подршка Србије углавном одлазила у руке лошијим ученицима од њега, јер сматра да таленти треба да се третирају искључиво према успеху.

Теодор је ученик четвртог разреда Математичке гимназије у Београду, а први успех остварио је као ученик шестог разреда основне школе, када је освојио републичко такмичење из математике.

Уследила су међународна такмичења, а као свој највећи успех он издваја треће место у свету, које је освојио на Математичкој олимпијади у Казахстану.

Према речима његове мајке, Магде Бузуровић фон Бург, прво интересовање за науку, Теодор је показао још у раном детињству, јер је још пре поласка у школу, радио задатке из математике за четврти разред.

Млади математичар присуствовао је свечаности у својој некадашњој школи "Душан Радовић" у Бору, која слави 30 година постојања. За њега је приређен и пријем у Скупштини општине Бор, где га је примио први човек локалног парламента Драган Жикић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво