Ванредне мере због поплава

Због изливања река, у Мачванском и Колубарском округу проглашене ванредне мере одбранe од поплава. У лозничком крају Јадар пробио насип у селу Јелав и поплавио петнаестак кућа. Евакуисана најугроженија домаћинства. Вода почела да се повлачи.

У Мачванском и Колубарском округу проглашене су ванредне мере одбранe од поплава, због изливања река на појединим водотоковима.

У општини Уб, ситуација због изливања река и даље је драматична, проглашено је ванредно стање.

Начелник Штаба за борбу против елементарних непогода општине Уб, Бранислав Сарић, рекао је да се на територији општине Уб битка са воденом стихијом води већ 48 сати, јер је за само 36 сати пало 180 литара воденог талога по квадратном метру.

Излиле су се реке Уб, Тамнава, Грачица и поплавиле неколико хиљада пшеничних и кукурузних поља, пластенике са поврћем који пливају по води.

"Ово су највеће поплаве у историји Тамнаве", каже Сарић и додаје да се под водом нашла територија 21 села, а директно је угрожено више од 300 домаћинстава у варошици Уб и селима.

Варошица Уб била би под водом, да током прошле ноћи и јутрос није извршено пробијање корита реке Уб, вода испуштена у језеро и рибњак и направљени пропусти низводно од реке.

Река Уб данас се повукла у корито, али је и даље око стотину кућа у вароши под водом, а три регионална пута затворена су за саобраћај. Вода за пиће допрема се цистернама.

Министар за рад и социјалну политику Расим Љајић посетио је неколико поплављених села у општини Уб и обећао помоћ државе.

Поплављено је 21 село изливањем река Тамнаве, Убаче, Грачице, Кленовице, Вукодраже, Кладнице, Бањанкуше и Јошевачке реке.

Љајић је рекао да ће Влада, у оквиру расположивих средстава, помоћи поплављеним подручјима и навео да је неопходно регулисати тренутно нерегулисане водотокове како се сличне штете убудуће не би дешавале.

Због наглог пораста притока Западне Мораве, угрожено је и неколико села у околини Краљева.

Јадар пробио насип

И у лозничком крају наставља се борба са воденом стихијом. Јадар је јутрос пробио насип у селу Јелав и поплавио 15 домаћинстава, чији су становници евакусани.

Центар за обавештавање за Мачвански округ саопштио је да се река повлачи у корито. Према мерењима од 13 часова ниво Јадра у доњем току, код моста у Јелаву, износио је 344 сантиметра што је за 86 сантиметара мање него прошле ноћи када је био врх поплавног таласа.

У лозничком крају је јуче проглашена ванредна одбрана од поплава, а на спасавању угроженог становништа су ангажоване ватрогасне екипе из Новог Сада, Шапца и Лознице.

Градоначелник Лознице Видоје Петровић рекао је да је највећа брига како да се људски животи не доведу у опасност и додао да покушава да се спасе имовина.

"Припадници сектора за ванредне ситуације даће све од себе да се накупљена вода касније испумпа, јер тренутно не постоје услови за дејствовање нашом опремом", рекао је начелник одељења у сектору за ванредне ситуације МУП-са Србије Саша Ранчић.

Дачић:Јединице МУП-а спремне да помогну

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић обишао је поплављена подручја у обреновачкој општини и истакао да ће припадници Ватрогасно-спасилачких јединица ту остати док год буде потребна помоћ људима угроженим поплавама.

Дачић је приликом обиласка села Пољане оценио да је неопходно формирати каталог "црних тачака" у Србији на којима може доћи до било које елементарне неопогоде како би се правовремено реаговало.

Он је нагласио да је тренутно најважније да буду спасени људски животи и да се обезбеди помоћ у храни и лековима онима који су најугроженији.

"Наше јединице ће остати у Пољанама све док постоји потреба и иако се у наредна два дана очекује смањење водотока, морамо бити на опрезу", рекао је Дачић.

Начелник Сектора МУП-а за ванредне ситуације Предраг Марић рекао је да су место Пољане као и околна насеља Конатица и Дражевац тренутно најугроженији од поплава у Србији.

Опасност и од подземних вода

Од изливања реке Пештан поплављено је 135 домаћинстава са око 400 особа, као и више од 2.000 хектара ораница, прецизирао је Марић, напомињући да су до сада евакуисане две особе а да ће током вечери бити допремљена храна за стоку.

У општини Нова Црња од 26.000 хектара обрадивих површина више од половине угрожено је подземним водама.

Усеви на појединим њивама су потпуно уништени, па на 3.000 хектара под пшеницом неће бити жетве.

Према процени општинске комисије најпре град, а сада и подземне воде нанеле су штету од око 750 милиона динара.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(четвртак, 24. јун 2010, 21:38) - anonymous [нерегистровани]

holandija

ima ima i u Holandiji poplava

(четвртак, 24. јун 2010, 18:46) - anonymous [нерегистровани]

Holandija

Poplava ima ali je retkost i ne u tolikom obimu kao u Srbiji.Zato i kopaju kanale gde stignu...Svud je voda.....Pozdrav

(четвртак, 24. јун 2010, 16:24) - anonymous [нерегистровани]

Faraoni i reka Nil

Nijedan narod ne radi ništa milom. Katastrofe moraju biti dovoljna opomena ljudima. Kad je bila prva poplava u Varšavi, moj komentar se odnosio na ovo što danas imama. Ne računajte na to da će se problemi sami od sebe rešiti. Jeste li čuli za reč HITNO. Kad se reke povuku, setite se koliko im kišnih dana treba za novu poplavu.

(четвртак, 24. јун 2010, 13:04) - voja [нерегистровани]

Otpad

E sad Gospodo i gradjani Srbije bacajte i dalje stare sporete, kante, flase i sve sto vam ne treba u kanale za odvod vode, zatrpavajte ih da ne morate da pravite cupriju,probijajte nasipe da lakse izlazite sa njiva....e sad ko vam je kriv. Drzava. Da samo onoliko koliko vas nije drasticno kaznjavala.Za sad sami ste krivi, a za dalje pamet u glavu.

(четвртак, 24. јун 2010, 13:02) - anonymous [нерегистровани]

i opet

odrasla sam pored jadra i oduvek je ovaj problem postojao, cim kisa pada nekoliko dana eto poplave.i danas moji roditelji izbacuju vodu iz podruma kuce.
i cim prodje i ova nesreca, sve ce se zaboraviti i naravno niko nista nece poduzimati... a narod svake godine trpi stetu koju niko naravno ne nadoknadjuje.
gospodine petrovicu, napravili set od loznice "grad", ali ste zaboravili selo... koje jos uvek hrani srbiju.

(четвртак, 24. јун 2010, 12:45) - Nemanja bg [нерегистровани]

1

Nadam se da ce drzava napokon reagovati i pomoci tim nesrecnim ljudima kako se to ne bi vise ponavljalo...

(четвртак, 24. јун 2010, 12:37) - anonymous [нерегистровани]

I u Holandiji ima poplava

Zivim vec dugo u Holandiji i ovde ima poplava i bilo ih je pored reka.
Nemojte misliti da samo mi imamo tih problema.

(четвртак, 24. јун 2010, 12:02) - anonymous [нерегистровани]

Nepotrebne poplave,

Neka nasi ministri idu u Holandiju.Od holandeza bi mogli mnoooogo toga da nauce.Zemlja koja je 6m niza od nivoa mora a nikada poplava nema..

(четвртак, 24. јун 2010, 11:08) - anonymous [нерегистровани]

Nepotrebne poplave,

Zasto.? Pa ljudi moji svi pricaju o promeni klime, pa naravno samim tim dolaze do ovakvih katastrofa. Ne ujednaceni klimatski poremecaji donose i iznenadnih poplava.

Svaka opstina, svako selo uz pomoc Vlade treba pod hitnom regulisati tokove svih: planinskih potoka,recnih pritoka, slivova svih velikih reka. A zasto: Samo tako dolazi do brzih otoka Vode u slivovima velikih Reka.
Neka svi mestani "zasuku rukave" i dobrovoljnim radom sa sopstvenim Masinama mogu sa malim troskovima spreciti velike Katastrofe, pa i samim tim velike materijalne gubitke i ljudske zivote.

Najlepsi primer zato je zemlja Svajcarska.
Neka Ministarsvo zaduzeno za taj resor dodje ili pozove Svajcarske specijaliste,i svim regionima dadu upustva za to.

Nasa lepa Srbija se ponosi po lepim i veliki Nacionalnim parkovima, plovnim Rekama a kuda je to uredjivanje - A KADA DODJE DO NESRECE KUKU LELE- Boze pomogni.?????