Торнадо у Сомбору

У селу Градина крај Сомбора, у среду после подне појавила се пијавица, односно, торнадо.

Пијавица, односно торнадо, у среду после подне погодио је село Градина у околини Сомбора, јавила је Радио-телевизија Војводине.

Прецизних података о штети још увек нема, али се напомиње да је у Градини на једној кући пијавица однела пола крова и исчупала двадесетак бандера, пише сомборски интернет портал Soinfo.org.

Метеоролог Ђорђе Картум из Радарског центра "Бајша", након што је погледао снимке, рекао је за сомборски портал да се несумњиво ради о торнаду, како га зову у Америци, али није могао прецизно да процени његову снагу.

Картум је изјавио да се такве појаве у Србији догађају врло ретко и да су краткотрајне, што практично спречава њихово изучавање.

Он је рекао да је њихов радар у то време показивао нестабилно време у Сомбору и појаву кумулунимбуса, односно олујних облака.

Између свих вртложних ветрова нема неке претеране разлике у погледу изгледа и снаге, али се разликују у величини, тј. пречнику вртлога. Деле се на морске пијавице, копнене пијавице (тромбе) и торнадо.

Тромбе су мање-више редовна ствар и обично су доста слабе. Међутим, било је случајева да су развиле довољну снагу да преврну аутомобил и направе поприличну штету.

Торнадо настаје различитим физичким процесима у атмосфери, а за настанак торнада је потребно неколико услова, као што су нестабилност атмосфере, механизми подизања и влага у средњим и доњим деловима атмосфере.

Највише торнада имају Сједињене америчке државе, око 1.200 годишње, што је четири пута више него на тлу Европе, што се дешава због специфичне географије тла северно-америчког континента, на којем мањкају високе планине које би спречиле мешање топлих и хладних ваздушних струја.

У Европи торнада највише има у Великој Британији. Претпоставља се да је један од разлога и Голфска струја.

Торнада и пијавица у Европи има заиста много, нарочито у топлој половини године, од Финске до Малте и од Русије до Португала.

број коментара 14 Пошаљи коментар
(понедељак, 17. мај 2010, 15:04) - anonymous [нерегистровани]

tornado

Tornado ruši sve pred sobom,može da prevrne sve u gradu.Strašno je...Zašto je morao da se pojavi u Somboru,mirnom mestu?

(субота, 15. мај 2010, 19:07) - anonymous [нерегистровани]

delfin

Hahaha i ja isto :)))) ne mogu da verujem da ovo odusevljava jos nekog sem mene!!

(субота, 15. мај 2010, 13:16) - Lala1 [нерегистровани]

Fenomen

U srbiji imamo recesiju, ekonomsku krizu, siromastvo, svinjski grip. Samo nam jos fali ovakav tornado da budemo kompletni i snimimo horor film.

(петак, 14. мај 2010, 20:52) - anonymous [нерегистровани]

Recept

...za tornado: topao dan, struja suvog vazduha, struja hladnog i vlaznog vazduha i eto ga. I zasto da ne u Srbiji? Pozdrav Čonoplji iz koje imamo finih snimaka ovog cuda :)

(петак, 14. мај 2010, 19:44) - tornado [нерегистровани]

stize

sta se desava jednom u 30 40 godina tek ce da bude sve cesce i jace videcete svi

(петак, 14. мај 2010, 19:43) - ЊОЊ [нерегистровани]

исто њоњ

Што би ја волео ово да видим уживо :Д невероватно колико је лепоо

(петак, 14. мај 2010, 19:31) - anonymous [нерегистровани]

dobro smo prosli

A sta da je prosao kroz Novi Sad?!Bilo bi stete katastrofa.

(петак, 14. мај 2010, 18:50) - anonymous [нерегистровани]

Sta ste se uplasili

Ajde ne gubite se sta ste se prepali-pa tornada se ovde desavaju jednom u 30-40 godina(U SAD svake godine ima ih vise od 100)

(петак, 14. мај 2010, 18:29) - anonymous [нерегистровани]

Ураган

meni je lepsi od tornada

(петак, 14. мај 2010, 18:12) - anonymous [нерегистровани]

Nije mi jasno

Odkud Tornado u Srbiji?