Евакуација због поплава

Поплаве у Србији поново прете. Најтеже у Топличком крају, где припадници МУП-а спасавају угрожене породице. Уведене ванредне мере одбране од поплава у зајечарском крају и Рачи. Врање без воде за пиће.

Набујала Топлица поплавила је стотине хектара ораница, више прокупачких насеља, као и бунаре у приобаљу, због чега је пола града без воде.

У прокупачком ромском насељу током ноћи исељено је 60 људи и тридесеторо деце. Угрожена су и постројења градског водовода, тако да грађани немају воду.

И у општини Житорађа други дан траје борба са воденом стихијом. Због изливања Топлице, аутобуси не саобраћају од Житорађе ка селу Вољчинцу, где су бујице поплавиле четворогодишњу школу и на десетине пластеника.

Председник Општине Прокупље Милан Арсовић рекао је да су мештани били принуђени да привремено затворе градске бунаре.

Зора Антонијевић из Мале Плане каже да су штете огромне у свакој кући и згради. "Немам где да уђем, а да нема муљаЋ, каже Антонијевићева.

Вода је поплавила и део Градског гробља у Прокупљу, тениске терене, спортску халу, а у прекиду је и саобраћај према селима Драгања и Доња Топоница, где је вода прекрила коловоз.

Тешка ситуација је и у осталим насељима дуж Топлице и подјастребачким селима Ресинац и Доња Трнава, где су набујали потоци поплавили домаћинства и оранице. Ситуација је критична и у селу Малој Плани.

У општини Житорађа, најгора ситуација је у селу Воњчинцу, где су становници одсечени од света због поплављеног моста. Поплављена су и домаћинства Југ Богдановац Ђакус, Пајковац и на десетине хектара ораница, а и неколико пластеника са раним поврћем.

Према речима председника општине Житорађа, Миодрага Петровића, причињена штета од поплава је огромна. Ово је шести пут ове године да река Топлица плави подручје те општине.

У лесковачком селу Липовица из куће у коју је продрла вода, ватрогасне екипе спасиле су непокретну 86-годишњу старицу, а у насељима те општине Бобиште, Анчики, Доњи и Горњи Буниброд, услед обилних падавина и бујице и угрожених око 200 објеката, уведено је ванредно стање.

Штаб цивилне заштите у Лесковцу саопштио је да је набујала Јужна Морава однела висећи мост у селу Кораћевац, а 15 домаћинстава одсекла од света.

У саопштењу се додаје да је мост код Јелашнице затворен јер је бујица оштетила један његов део. Такође се наводи да је, истовремено, клизиште угрозило деоницу пута према селу Граово у дужини од 50 метара, због чега је тај пут непроходан.

У Бобишту су припадници Сектора за ванредне ситуације евакуисали трудницу из куће кoja je поплављена.

Огранизован је редован обилазак терена од припадника Сектора за ванредне ситуације, допремање џакова и долазак механизације ради превенције, а на иницијативу тог сектора заказана је седница кризног штаба града Зајечара.

Најугроженији Краљево, Ниш и Крушевац

Начелник сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић, изјавио је да су тренутно поплавама најугроженији региони Краљева, Ниша, Прокупља и Крушевца, где су надлежне екипе ангажоване на уклањању воде, санирању последица и пружању помоћи.

Марић је рекао да се, према најновијим информацијама, екипе налазе на терену, да црпе воду у околини Краљева, где је поплављено више од 60 домаћинстава услед изливања Ибра.

У Крушевцу се излила река, а сва канализација не може да прихвати воду, рекао је Марић, подсетивши да се старија жена утопила јуче у Гаџином Хану у поплави изазваној изливањем Кутинске реке.

Марић је истакао да су надлежне екипе спремне да интервенишу и на другим подручјима, да настоје да укључе и локалну самоуправу и да ће у јулу ступити на снагу нови закон о поступању у ванредним ситуацијама.

Ванредне мере у зајечарском крају

Због изливања Белог Тимока, који је данас поплавио куће у зајечарским насељима Вишњар и Пишура, као и у оближњем селу Вратарници, градски штаб за ванредне ситуације, увео је ванредне мере одбране од поплава.

Бели Тимок сада износи 304 центиметара, што је 54 центиметара изнад границе редовне одбране од поплава, док је ниво Црног Тимока непромењен у односу на јутрос и износи 250 центиметара.

Нека домаћинства у насељу Вишњар, која још увек нису санирала све последице фебруарске поплаве, и сада су под водом и то трећи пут, јер се Бели Тимок излио на истим местима.

Ванредне мере

Јавно предузеће "Србијаводе" саопштило је да су водостаји на Великој и Западној Морави у порасту.

Како је у саопштењу наведено, мере ванредне одбране спроводе се на Пустој реци у насељу Пуковац, код Дољевца, Топлици, Ветерници и Јабланици у сливу Јужне Мораве. У сливу Велике Мораве мере заштите су на реци Рачи, Угљешници, Јасеници, Лугомиру и реци Белици.

Мере редовне одбране спроводе се на Јужној Морави, на Топоничкој, Габровачкој, у сливу Јужне Мораве, и на реци Ибру, у сливу Западне Мораве.

На поплављеном подручју општине Гаџин Хан и града Ниша полако опада водостај Кутинске и Габровачке реке. Подигнути су насипи, тако да је спречено изливање Габровачке реке.

Због замућења изворишта код Беле Паланке, кризни штаб града Ниша донео је одлуку о увођењу ванредног стања у водоснабдевању. То значи да је водоводу дат налог да воду са замућеног изворишта одмах стави у процес филтрирања. Водоснабдевање у граду биће редовно, кажу у штабу.

Код Краљева, ниво Западне Мораве и Ибра у благом је опадању, вода се повлачи из поплављених кућа. Седам рени бунара из којих се Краљево снабдева водом, превентивно је искључено.

У крушевачком крају излиле су се Западна и Јужна Морава и поплавиле њиве и баште. Вода која је поплавила домаћинства, због престанка кише, повлачи се у корита. На терену су екипе које процењују насталу штету.

Река Ибар је у опадању. Одржан је састанак на нивоу локалне самоуправе због праћења ситуације. На захтев припадника Сектора за ванредне ситуације и командира ватрогасно - спасилачке јединице у Краљеву.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(четвртак, 22. апр 2010, 13:11) - anonymous [нерегистровани]

Juzna Morava poplavila oranice kod Aleksinca

Strašno je ovo što se dešava. Juzna Morava kod Alesinca je poplavila više hektara oranica, ugrozena su naselja, iz koita voda izlazi i u polje poed samog grada. Činimi se da plaćamo ogroman danag višegodišnje nebrige o tokovima
reka. Dugo nam sluze kao deponije a onda je neminovno da se ovo desi. Samo da opet ne bude da se o tome govori dok se voda ne povuče.

(четвртак, 22. апр 2010, 03:01) - Zajecarac [нерегистровани]

Strasno

Ja sam iz Zajecara ,i trenutno od februara meseca zivim privatno zato sto mi je kuca poplavljena (1m vode mi je uslo u kucu),Taman smo pocistili "Sredili" kad ono evo opet ista prica samo je sada 5-10cm nizi vodostaj...A mediji...nema ih nigde....kao da smo mi sa Istoka i Juga Srbija neka druga drzava.Strasno

(среда, 21. апр 2010, 23:13) - veca [нерегистровани]

osiguranje

Tako je,podrzavam Vase razmisljanje

(среда, 21. апр 2010, 21:22) - Moravac [нерегистровани]

Osiguranje

Moram da kazem nesto sto je u normalnom svetu u svesti ljudi obaveza. Osigurati se od ovakvih nepogoda.Mesecno se placa malo ali u ovakvim situacijama covek moze od nadoknade stete i da to sve sanira. A osoguranja primoraju drzavu da pravi brane i stara se o gradjanima.

(среда, 21. апр 2010, 20:18) - anonymous [нерегистровани]

...

ajde Srbijo dizi se ...
i Jasa Tomic je nekada bio pod vodom...pa samo svi slali pomoc...
sada Jug treba pomoci

(среда, 21. апр 2010, 14:32) - anonymous [нерегистровани]

....

Meni je kanal koji prolazi pored dvorista odneo pola dvorista zemlje i voda podilazi pod kucu.Prijavio sam to jos pre dva meseca potpredsedniku opstine Obrenovac.Dovezli su bager u dvoriste i to jos sve tako stoji.Kuca je ugrozena ali ja neznam kome dalje da se zalim i zasto da se zalim pa zar nema niko odgovoran da sanira taj kanal.Ako neko zna neka mi kaze sta da radim ljudi.Kuca je u Baricu pored Obrenovca.

(среда, 21. апр 2010, 12:50) - anonymous [нерегистровани]

Decentralizacija

To je jedino resenje.Ne zna ministar gde skripi.Kad budemo imali svoje budzete,znacemo prioritete.Hvala svima sto saosecaju sa nama.

(среда, 21. апр 2010, 12:16) - anonymous [нерегистровани]

uzas

Bas steta za taj narod To nije prvi put da u timockoj krajni a ne samo i u njoj izliva se reka Treba praviti brane u tim krajevima ali toga nema Nema vise onih radnih akcije gde le omladina isla i pravila brane nasipe Toga ce biti uvek kada obilne kise padaju i nece biti kraja sve dok se to ne krene jednom da se radi eto to bas steta !