Отворен ваздушни простор над Србијом

Ваздушни простор над Србијом од поноћи отворен за полетања и слетања, саопштила Агенција за контролу летења. Прва полетања зависе од авиокомпанија и услова на другим аеродромима и ваздушним просторима.

Комитет за безбедност Агенције за контролу летења Србије и Црне Горе је на основу најновијих података о кретању облака вулканске прашине закључио да су се стекли услови да се целокупан ваздушни простор у њеној надлежности од поноћи отвори за ваздушни саобраћај.

Ваздушни простор отворен је за полетања и слетања са свих аеродрома, укључујући и аеродром "Никола Тесла".

Директор београдског аеродрома "Никола Тесла" Велимир Радосављевић изјавио је тај аеродром од поноћи отворен, али да летови зависe од авиокомпанија и услова на другим аеродромима и ваздушним просторима.

"То не значи да ће сви летови и аутоматски бити обављани, већ зависи од тога да ли је аеродром на који се лети из Београда отворен, као и ваздушни простор на путу до њега", објаснио је Радосављевић.

Простор надлежности Агенције за контролу летења Србије и Црне Горе обухвата Републику Србију, државу Црну Гору, 55 одсто горњег ваздушног простора Босне и Херцеговине и део међународних вода Јужног јадрана.

Од 18 часова, ваздушни простор био је отворен само за прелете. После укидања забране слетања и полетања, први авион слетео је на нишки аеродром у 18.45 часова.

Према ранијим најавама југозападно струјање ваздуха ће бити појачано, па ће се главнина облачности вулканског пепела премештати северније од нашег подручја.

У Храватској су током послеподнева отворени сви аеродроми, осим осијечког, који су били блокирани због облака сa вулканском прашином, саопштено је из хрватске контроле ваздушне пловидбе.

Појачан друмски и железнички саобраћај

Због проблема у авиосаобраћају, пуном паром ради шалтер међународних полазака са Железничке станице Београд.

У Железницама Србије кажу да је за путнички саобраћај додато 80 вагона, а карте за поједине правце распродате су месец дана унапред.

Ненад Станисављевић из "Железница Србије" каже да је у последња два дана продато 80 одсто више карата ка европским дестинацијама.

И Аутобуска станица имала је већи број ванредних полазака, а путници се највише интересују за Немачку, Скандинавију и земље западне Европе.

Према подацима са наплатних рампи на Коридору 10 појачан је транзитни саобраћај. Најоптерећенији путни правци су од Грчке границе ка Нишу и од Ниша ка Димитровграду.

На граничним прелазима чека се двадесетак минута, а на Хоргошу најдуже, два сата.

број коментара 0 Пошаљи коментар