Брига за старост

Све оштрије реформе система државних пензија одражавају се на повећање продаје полиса животног осигурања. Србија са 12 евра по становника уложених у то осигурање, заостаје за земљама у окружењу.

Упркос кризи, ове године у Србији бележи се благи раст продаје полиса животног осигурања. Све оштрије реформе система државних пензија у европским земљама, али и код нас, траже да се о додатним приходима у старости на време размишља.

Миња Губеринић је 15 година уплаћивала животно осигурање, чим је добила исплату, део новца одвојила је за нову полису, од које ће каже, корист имати њеми потомци.

"Бити осигуран, првенствено значи бити одговоран, тако да човек без обзира на примања треба да мисли на своје најближе за случај несреће да им обезбеди неку сигурност", каже Миња Губеренић.

Све чешће је код животног осигурања предвиђена исплата готовине у случају тешке болести. На пример, ако се жена у 45. години обавеже да наредних 20 година уплаћује по 250 евра, имаће гарантованих 4.600 евра, у случају да оболи или умре. Ако страда несрећним случајем износ може бити и утростручен. После 20 година уплате, осигурана сума увећава се за добит компаније - за око 40 одсто.

У осигуравајућим кућама сумњају да људи немају пара за уплате животног осигурања. Према речима Гордане Маринковић из "Дунав осигурања", то демантују чињенице.

"Седам милијарди евра се налази на штедњи у банкама и то је оно што се види, три милијарде је, кажу они који познају ту материју, скривено али постоји. Дневно потрошимо три милиона евра за цигарете, значи ми морамо приближити животно осигурање грађанима", рекла је Маринковићева.

За животно осигурање трошимо колико и за игре на срећу. Са 12 евра по становнику уложених у животну полису, заостајемо и за комшијама, док је тај просек у Европској унији око 1.400 евра.

Са кризом, код нас је растао и број оних који су суочени са проблемом уплата, откупили полису, и вратили уложено.

Драган Филиповић, из "Винер штедише осигурања" очекује ће број осигураника порасти.

"Може се очекивати да ће број осигураника у у овој години, у односу на прошлу, бити већи, што значи да је прилив нових полиса већи него што је отплата кроз откуп осигурања", каже Филиповић.

Процењује се да је 13, већином страних осигуравајућих компанија код нас до сада успело да прода око 350 хиљада полиса. Поређења ради, осамдесетих година у ондашњој Југославији само је "Дунав осигурање", имало је милион и 600 хиљада власника животне полисе.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 21. нов 2011, 15:17) - anonymous [нерегистровани]

jasno

Sve je receno, mozda mi nemamo dovoljno svesti o tome da od malog odvojimo za osiguranje ali cinjenica da je u toj Jugoslaviji u kojoj je bilo 5 puta vise zivotnih polisa samo kod dunava, nego sada kod svih osiguranja znaci da ta svest zavisi ponajvise od dubine dzepa.