Бродови на дну Дунава

У време ниског водостаја на Дунаву код села Прахова изроне остаци потопљених разарача, крстарица, брода болнице. Код тог села, нацисти су, бежећи пред Црвеном армијом, 1944. године потопили целу Црноморску флотилу.

Почетком септембра 1944. године, нацисти су бежећи пред Црвеном армијом, у операцији "Дунавски вилењак", код села Прахова потопили више од 220 својих бродова, односно целу Црноморску флотилу.

То је била најмоћнија и најбројнија флотила која је икада пловила светом. Гробље бродова који су носили ратни плен из Русије и данас је на дну Дунава.

У време ниског водостаја на Дунаву код Прахова, из таласа мутне реке изроне остаци потопљених разарача, крстарица, брода болнице. Тај призор буди машту, али и сећање последњег живог очевица потапања нацистичке флотиле, 93-годишњег деда Воје. Он каже да никада неће заборавити призор како војници тону са својим бродовима.

"Изађу на брод и вичу 'Хајл Хитлер' и тону са све бродом у воду, а ови што су у овој болници, и они су потонули са бродом", сећа се Војислав Јанковић, очевидац потапања.

Највећа мистерија потопљене флотиле је брод болница, јер су у готово свим истраживањима сведоци говорили да је брод потонуо са најтежим рањеницима.

"Уколико је то у питању, онда је то заиста један озбиљан проблем, ту онда имамо гробницу и то захтева један изузетно озбиљан и пажљив приступ, да би били у складу са свим законским регулативама и међународним конвенцијама", каже археолог Гордана Каровић.

Више од 220 потопљених бродова представља највећи еколошки, безбедносни и пловидбени проблем на Дунаву. У олупинама се, осим ратног плена опљачканог у Совјетском Савезу, налази и велика количина неексплодираних мина и друге ратне технике.

Мало је познато да је навигациона карта на том делу Дунава без уцртаних пловидбених рута, што значи да капетани већ 67 година плове на сопствену одговорност.

"Не постоји препорука од стране Дунавске комисије за правац пловидбе, односно за део реке на којем би она дала зелено светло да се може безбедно пловити", истиче Срећко Николић, капетан унутрашње пловидбе.

Тајна дунавског вилењака

У септембру 2006. године, Европска агенција за реконструкцију финансирала је сонарно снимање олупина, што је била припрема за вађење потопљених бродова. Међутим, сложена и веома скупа операција чишћења корита Дунава обустављена је због економске кризе. И тако се о овом проблему поново, као и деценијама раније, говори само у периоду ниског водостаја.

Ипак, екипа РТС-а направила је преседан, решена да разоткрије многобројне недоумице и легенде које прате нацистичку операцију потапања, "Дунавски вилењак".

У склапању фрагмената које покривају таласи Дунава, помажу археолози, историчари, стручњаци МУП-а и, наравно, ронилачки тим, довољно одважан да зарони у матицу највеће европске реке. 

Документарни филм Тајна дунавског вилењака биће премијерно приказан на РТС-у у септембру 2012. године, на 68 годишњицу потапања нацистичке Црноморске флотиле.

број коментара 13 пошаљи коментар
(петак, 05. окт 2012, 20:48)
Milan Đuran [нерегистровани]

Pitanje

Postoji li ozbiljniji tekst na temu potapanja ovih brodova, tekst koji je pisao mornarički oficir, na temelju zvanično priznatih podataka.
Priča o ptapanju Njemačke crnomorske flote:krstarica, razarača i ostalog za mornara je ne prihvatljiva. Ovi brodovi nemaju šta tražiti na Dunavu. Nisam gledao film pa molim da ga se još jednom pokaže.

(четвртак, 04. окт 2012, 22:28)
anonymous [нерегистровани]

gluposti

pa i da je imalo neko blago to bi seljani pokupili ostale su samo olupine i mine to ni nemcima nije trebalo zato su ih i potopili

(понедељак, 14. нов 2011, 19:13)
anonymous [нерегистровани]

Jadni su ovi sto od cele price prave sprdnju

Tu postoje brodovi i to je cinjenica, koga interesuje neka dodje.

(понедељак, 14. нов 2011, 15:54)
О-Слобо [нерегистровани]

Милијарде евра

Немачка држава се разбацује са милијардама евра, ако су у питању банке и њихова индустрија (помало и пољопривреда), па би требало под хитно да плате Србији 5-6 милијарди евра за отклањање њихових опасних отпадака из Дунава. Наравно да посао треба да ураде специјалисти из Србије, али за дневнице као што су у Немачкој!

(понедељак, 14. нов 2011, 15:24)
anonymous [нерегистровани]

lupetanja ljudi

ovi sto pisu komentare uopste ni su upoznati sa nekim istorijskim dogadjajima pogotovo u drugom svetskom ratu samo da znate da je dunav plovan sve do crnog mora ali u niskom vodostaju je i previse rizican ne samo kod nas nego na jo nekoliko lokacija a to jeste istina da je tu potopljena cela recna flota koja je i dejstvovala i u crno more i da je bila medju najvecom po broju brodova ne po velicini brodova ca se u toj floti nalazilo i 5 mini podmornica sa po 6 clanova posade a gde su one to se nezna e u njima se nalazile opljackano blago i razne vrednosti a samo mali deo na brodovima toliko od mene a da od vadjena olupina se odustalo ne zbog krize nego sto nisu nasli nijednu mini podmornicu za kojim toliko godina tragaju.

(понедељак, 14. нов 2011, 14:35)
civijas [нерегистровани]

a nosac aviona

mozda ima i letecih tanjira...ko zna sta smo sve potopili kad smo uspeli i sami sebe da potopimo do dna.

(понедељак, 14. нов 2011, 13:56)
anonymous [нерегистровани]

hahahahahaha

Krstarice i razaraci u Dunavu.....Ljudi, pa, ko uredjuje ove vesti?

(понедељак, 14. нов 2011, 13:55)
kk [нерегистровани]

?

Najmocnija i najbrojnija flotila koja je ikada plovila svetom??????
Covek mora stvarno biti genije pa da napise ovako nesto....

(понедељак, 14. нов 2011, 12:09)
anonymous [нерегистровани]

Dunav

nije najveca evropska reka. Volga je najveca, zatim Dunav. Necu nikada platiti pretplatu.

(понедељак, 14. нов 2011, 10:10)
anonymous [нерегистровани]

zastita zivotne sredine

nemci k'o nemci, mislili mogu da se tek tako izvuku. ajde sad platite kaznu i cistite taj otpad sto ste ostavili