Једна институција за набавке и контролу?

Према предложеним изменама закона о јавним набавкама, планирано формирање централне институције која ће набављати све што треба држави и истовремено контолисати те куповине. Стручњаци кажу да се тиме неће спречити корупција.

Измене закона о јавним набавкама следеће недеље ће ући у јавну расправу, кажу у Министарству финансија. Планирано је да се формира јединствена централна институција која ће набављати све што треба држави и истовремено контолисати те куповине. Стручна јавност већ недељама критикује Владу да је закон урађен у тајности и да се њиме неће спречити корупција у јавним набавкама.

Јавне набаке у Србији не функционишу добро. Трећина куповина обавља се тајним каналима, а годишње се због корупције губи око 500 милиона евра. То се мора мењати - слажу се држава и стручњаци, али не и у томе како то урадити.

У Министарству финансија најваљују образовање централне институције и објављивање свих података о набавкама на интернету.

"Идеја је да се од ступања измена на снагу, почетком године, сва документација и све што је везано за тендерску процедуру објављује на порталу, укључујући и мале јавне набавке", изјавио је државни секретар Министарства финансија Горан Радосављевић.

С новим прописима упозната је Европска комисија, али не и домаћа стручна јавност. Кажу, сазнали су да ће бити укинута садашња Управа за јавне набавке, а ново централно тело ће бити надлежно и за контролу набавки.

"Неко ко спроводи велике јавне набавке ће уједно бити неко ко сам себе контролише. Није се показало до сада да то има смисла", рекао је Драган Добрашиновић из Коалиције за надзор јавних финансија.

"Кад имате апсолутну централизацију јавних набавки у систему јаких партија, може се десити да неко пролази добро, а неко лоше", истакао је Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић.

Иако грађани више примећују корупцију у свакодневном животу, она у јавним набавкама односи много новца и утиче на то како ћемо живети.

"Јавним набавкама треба дати посебан значај, јер се онда решава питање корупције у врху власти. Ако падне корупција на врху, онда ће се смањивати на свим нивоима", изјавио је Чедомир Чупић из Агенције за борбу против корупције.

Један од проблема у вези с корупцијом јесте и њена непредвидивост.

"Проблем код корупције јесте што нешто морате купити ако уђете у неки простор где влада велика корупција, а не знате колико ћете платити и то је најрискантније за неког одговорног инвеститора", рекао је консултант за стране инвестиције Милан Ковачевић.

Јавне набавке ће бити једноставније и транспарентније, кажу у Министарству финансија и обећавају да ће јавна раправа о закону почети следеће недеље.

број коментара 2 пошаљи коментар
(петак, 11. нов 2011, 13:33)
anonymous [нерегистровани]

javne nabavke

da li će nov zakon odrediti ko može biti službenik obzirom na SS i vrstu zanimanja jer evidentno je da to ne mogu kvalitetno da rade ljudi sa SSS. Da li će konačno neko ukazati na složenost posla službenika,njegovu odgovornost i šta se sve od njega očekuje da odradi.U javnim preduzećima oni se baš ne kotiraju najbolje zato što direktori malo znaju o složenosti ove vrste posla

(петак, 11. нов 2011, 13:01)
anonymous [нерегистровани]

javne nabavke

šta će biti sa službenicima za javne nabavke i ima li svrhe da neko polaže više od 3 puta ispit, kakvog li to dobijamo stručnjaka koji će položiti tek kad mu prođu kroz ruke sva ispitna pitanja? ograničite mogućnost polaganja ne mogu svi biti službenici neko treba da bude i referent-izvršilac posla