Писмо о обавезама Хрватске

Европски парламент не треба да одобри потписивање Уговора о приступању Хрватске ЕУ, све док Хрватска не испуни преузете обавезе из споразума о сукцесији, сматра Коалиција удружења избеглица.

Представници избегличких удружења предали су отворено писмо шефу политичког одељења Делегације Европске уније у Србији Томасу Њоки у коме апелују да Европски парламент не одобри потписивање Уговора о приступању Хрватске ЕУ све док Хрватска не испуни преузете обавезе из споразума о сукцесији.

Анексом "Ге" Бечког споразума о сукцесији "гарантује се повратак имовинских и стечених права које су оштећени грађани имали на дан 31. децембра 1990. године", прецизирао је Председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта.

Линта је рекао да се у писму наводи да је Хрватска избеглим и прогнаним Србима, под притиском међународне заједнице, вратила део одузете имовине и обновила део порушених кућа.

Међутим, додао је он, великом броју избеглих и прогнаних Срба и оштећеним грађанима Србије још није обезбедила мирно уживање своје имовине и стечених права.

Према његовим речима, то се односи на куће, станове, пословне просторе, привредне објекте, пољопривредно, шумско и грађевинско земљиште, покретну имовину, новчану штедњу у банкама, заостале, а доспеле пензије, као и непризнавање права у процесу приватизације.

Линта подсећа да је Хрватски сабор укинуо члан 140. Закона о облигационим односима који је омогућавао накнаду штете за уништену, оштећену или несталу имовину.

У протеклих 16 година, десетине хиљада избеглих и прогнаних Срба су покушали да поврате своја незаконито одузета имовинска и стечена права пред судовима Републике Хрватске.

Већина њих је водила или води поступке по пет, 10 и више година, али без резултата, из чега се јасно може закључити да хрватски судови нису показали независност, непристраност, професионалност и одговорност у заштити дела грађана Хрватске који су избегли и прогнани из својих кућа и станова. То је једна од обавеза званичног Загреба која стоји у Поглављу 23 - "Правосуђе и људска права", наводи се у писму.

Линта је рекао да су представници избегличких удружења затражили подршку ЕУ у ставу да се на конференцији министара спољних послова Србије, Хрватске, БиХ и Црне Горе, која ће се одржати 7. новембра у Београду, на тему избеглиштва, власти четири државе обавежу да у што краћем року отворе дијалог и постигну договор о спровођењу Анекса "Ге" Бечког споразума о сукцесији.

Он је додао да се Њоки обавезао да ће писмо проследити Бриселу и изразио наду да ће оно бити предмет разговора шефа Делегације ЕУ у Србији Венсана Дежера са амбасадорима земаља чланица ЕУ у Србији.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(среда, 12. окт 2011, 21:14) - anonymous [нерегистровани]

Gospodin Linta i Hr.

Gospodine Linta nema druge nego vi sto prwe skupite sve te ostecene i u protest u Brisel ili U STRASBUR.

(среда, 12. окт 2011, 21:02) - anonymous [нерегистровани]

ne u EU?

Svatko tko se javio za obnovu kuća sa službenim zahtjevom u zakonskom roku dobio je pomoć države, zašto to nisu učinile izbjeglice u srbiji, treba njih pitati. Zakon o obaveznim odnosima koji je predviđao plaćanje odštete u ratnim operacijama nije moguće ispuniti jer je trećina hrvatske bila okupirana a druga trećina je u velikom dijelu ponegdje i potpuno uništena, plaćanje štete iz hrv proračuna je nemoguće jer toliko novaca nema, kada sud presudi štetu će platiti država krivac, za sad još nije presuđeno. Mislim da je srbija samo bila neaktivna, a izbjeglice namjerno nisu uzimali hr državljanstva kojima automatski dobijaju neka prava.

(среда, 12. окт 2011, 10:41) - R.Zivkovic,Roterdam [нерегистровани]

obaveze

Dasu Hrvati hteli da izvrse te obaveze, oni biig do sda izvrsili!Badava je njih potsecati na nesto sto i sami znaju, ali bas nimalo ne kaju!Daje pravde kao sto je nema,oni bi bili prisiljeni da to odrade, pre ngo sto udu u Evropsku zajednicu, od te iste zajednice,ali nisu,sto znaci da nikada nece ni ispuniti,jer ig niko ne tera da to ucine?!

(среда, 12. окт 2011, 09:30) - Hrvoje [нерегистровани]

sic

Pa komšije , slažem se da se sve preuzete obveze moraju izvršiti i vjerujem da će Europa na tome inzistirati. Nema druge. Samo,da ćete nekim pismom neke organizacije promijeniti već donešenu odluku EU!? Ajde da malo siđemo na Zemlju.

(среда, 12. окт 2011, 09:06) - anonymous [нерегистровани]

tek kada uđu - tek su onda u problemu

Jer onda im se može suditi pred evropskim sudovima - koji imaju mnogo veće ingerencije nego kada nisu u EU. Samo ih pustite neka uđu - ko se poslednji smeje najslađe se smeje.

(уторак, 11. окт 2011, 23:07) - anonymous [нерегистровани]

Insistirati !!!

Nema da udju u EU dok ovo ne srede!! Mislim da ce EU da podrzi ovaj predlog... nema logike da odbiju...