Отворен мост код Бешке

Председник Борис Тадић и министари Милутин Мркоњић и Оливер Дулић обишли нови мост на Дунаву код Бешке, који је данас отворен за саобраћај. Ово је тренутак за који политичар живи, рекао Тадић.

Нови мост код Бешке, који је око 16 часива отворен за саобраћај, обишли председник Србије Борис Тадић у пратњи министара Милутина Мркоњића и Оливера Дулића. "За овакве ствари живим", рекао је Тадић задовољан реализацијом грађевинског подухвата на Дунаву, на Коридору 10.

"Много сам задовољан због овога што смо урадили", рекао је председник Србије, додавши да не види сврху бављења политиком ако иза тог ангажмана не остану мостови, путеви и други инфраструктурни пројекти.

"Завршили смо и мост на Ади Циганлији, радимо све деонице на путевима према Македонији, премна Крушевцу и још много великих послова", констатовао је Тадић.

Председник је реч о да ће бити много оних који ће данас рећи "шта сте чекали до сада".

"Али, сви који критикују морају да имају у виду чињеницу да с нашим суседима не можемо да се поредимо. Говорио сам с градитељима, причали су ми о тешкоћама, али верујем да ће мост издржати 125 година, колико градитељи кажу да му је рок трајања", рекао је Тадић.

"Велика је ствар кад изградите нешто што ће остати на употребу за три генерације", рекао је председник Србије.

"Волим кад ходамо по нечему што даје сигурност, верујем да људи више неће страдати овде. Враћамо самопоуздање у наше инжењере и градитеље, захвални смо и аустирјској фирми "Алпина". За све грађане Србије имамо једно заиста добро решење" рекао је Тадић.

Према његовим речима, кад се доврши инфраструктура и мост код Бешке повезаће нас боље са земљама ЕУ.

Тадић је рекао да Србија има "неке политичке проблеме с Европском унијом последњих дана, али има и неке принципе од којих неће одустати".

Бољи услови живота за грађане Србије

"Много је, међутим, важније оно што овим мостом обезбеђујемо нашим грађанима, а то су бољи услови живота", рекао је председник Србије.

Кад је реч о другим великим инфраструктурним пројектима, "не идемо довољно брзо", рекао је Тадић, "али, убрзаћемо".

Мост код Бешке дугачак је 2.205 метара, са пројектованим веком 125 година. Тај мост на Коридору 10 назван је "близанац", јер је изграђен на мање од пет метара од старог моста код Бешке.

У мостоградњи представља последњу реч технике, а градило га је предузеће "Алпина". Стари мост, који је изграђен 1975. године, према пројекту Бранка Жежеља, користиће се и даље.

"Као и стари мост, његов брат близанац и овај мост спада међу најдуже мостове у Европи, а на Дунаву је најдужи", рекао је заменик директора пројекта "Алпине" Слободан Митровић наводећи да нови мост има централни распон над реком дугачак 210 метара.

"У нови мост је уграђено 67.000 кубика бетона, 50 километара каблова за преднапрезање, 10.000 тона арматуре, најквалитетније дилатације из Швајцарске и други савремени материјали", рекао је Митровић.

У наредном периоду, требало би да буде завршена и реконструкција старог моста са приступним путевима, па ће после отварања новог моста стари бити у једном периоду затворен због радова.

број коментара 12 Пошаљи коментар
(уторак, 04. окт 2011, 01:36) - anonymous [нерегистровани]

haaha

taj most je opravljao Sloba pod sankcijama posle bombardovanja sta je interesantno to da je bio i tad ministar Mrka e drugovi lako je vama

(понедељак, 03. окт 2011, 21:32) - anonymous [нерегистровани]

Indjija

Ovaj most je trenutno i ponos cele Indjije jer se nalazi nedaleko od nje. Ovaj most od sada povezuje Srem i Backu dve bratske celine. Stvarno jedan lep dogadjaj.

(понедељак, 03. окт 2011, 20:59) - anonymous [нерегистровани]

Most kod Beske

Most zavrsen preko Dunava kod Beske.
toje dobra i lepa vest.
Ali iz nasih komentara se vidi da nama ne pasuje, nikada i kada se radi nesto,ikada se ne radi uvek ima komentara dobri i lose
Budimo zadovoljni sto je nesto uradjeno u nasu Srbiju.( pozdrav )

(понедељак, 03. окт 2011, 20:47) - Vojislav Milutinovic [нерегистровани]

??

To je veliki uspeh nema sta, cestitke graditeljima ? Medjutim zasto niko iz predhodne vlade nije pozvan da prisustvuje otvaranju ?? Jer predhodna Vlada ciji je premijer bio Kostunica a resorni ministar Ilic je taj most izgradila tj obezbedila kredit i potpisala ugovor sa izvodjacem i to tri puta jeftinije nego za most preko ade koji je upola manji od toga.

(понедељак, 03. окт 2011, 19:26) - moja zemlja [нерегистровани]

srbija

most do moga zavicaja

(понедељак, 03. окт 2011, 15:47) - anonymous [нерегистровани]

Procitajte tekst

pa se onda raspravljajte.
Lepo pise:"jedan od najduzih u Evropi, a najduzi na Dunavu".
Za malu zemlju kao sto je Srbija to je dovoljan razlog da svi budemo zadovoljni i ponosni.

(понедељак, 03. окт 2011, 14:55) - Nebojsa [нерегистровани]

Most

Svaka cast ovo je sjajna vest, u ovim teskim trenucima ovako nesto izgraditi i za mnogo vece i bogatije zemlje od Srbije je velika stvar. Poz. iz Londona

(понедељак, 03. окт 2011, 12:11) - Dejan [нерегистровани]

Most

Kako to misliš samo most Dijasporac? Pa valjda su mostovi najvažnije građevine da bi se prešlo preko reke... Uostalom i u evropi i u svetu se hvalisaju ako naprave neki lepi most ili zgradu. A ako je najduži, šta bi trebali da kažemo? Jeste dugačak al nije bitno? Nije mi jasan tvoj komentar...

(понедељак, 03. окт 2011, 12:00) - anonymous [нерегистровани]

За Хммм

Овде се ради о статистичким подацима. Ако је најдужи у европи, и још по нешто, онда је то тако, волели ми то или не.
Наиме, цифре су цифре и готово.

(понедељак, 03. окт 2011, 10:56) - Iva [нерегистровани]

Ne dirajte mostove!

Oni su nešto najlepše u ovoj zemlji i neki od nas su emotivno vezani za ovaj stariji. Retko kad je dobijao pažnje koliko je zasluživao.