Корупција мучи факултете

Најновије истраживање Београдске отворене школе показује да су на државним факултетима међу главним проблемима нетранспарентност финансија, корупција у припремној настави, варање на испитима, присилна куповина уџбеника.

На државним факултетима у Србији присутна су системска корупција, неетичке и коруптивне радње, како у управама факултета, код професора, тако и код самих студената, показало је најновије истраживање Центра за развој образовања Београдске отворене школе.

На факултетима су и даље присутни проблеми нетранспарентности финансијских токова, корупција у припремној настави за упис, варање на испитима, приватна настава, присилна куповина уџбеника, нејасни критеријуми за формирање школарина и такси.

Истраживање је рађено појединачно по факултетима, па је тако на Правном факултету Универзитета у Београду најчешћи облик нелегалних активности при упису - накнадно убацивање студената на ранг-листу.

Готово сви кандидати за упис (97,2 одсто) који су похађали припремну наставу, наводе да професори говоре шта треба, а шта не треба учити за пријемни, да се одређени део градива уопште не учи или прескочи.

На Факултету политичких наука 99 одсто студената не зна шта све улази у цену такси.

На Економском факултету фокус истраживања био је на уџбеницима, па је 31,5 одсто испитаних студената навело да је у току школовања лично било приморано да купи нов наставни материјал.

На Пољопривредном факултету 75 одсто студената било је приморано да купи уџбеник од професора, а 35 одсто је због тога на испиту добило вишу оцену. При томе, скоро половина студената куповало је књигу директно од професора.

Истраживање на Медицинском факултету показало је да 30 одсто студената сматра да се на приватним часовима добијају испитне комбинације и одређене бенефиције.

Један од испитаника признао је да је заобишао званичан процес пријема студената на том факултету, а 40 одсто њих навело је да би варало на испиту уколико би било у прилици, а да не буду ухваћени.

На Факултету организационих наука 21,5 одсто испитаника навело је да преписује од колега на испиту, а 14,6 одсто њих да преписује са "пушкица".

Професор Чедомир Чупић, члан одбора Агенције за борбу против корупције, указао је да су последице корупције у образовању огромне.

Подсетивши на аферу "Индекс", у којој је ухапшена некадашња помоћница министра просвете, Чупић је упитао зашто толико дуго траје судски поступак и зашто су се поједини оптужени професори вратили на факултет.

Министар просвете и науке Жарко Обрадовић рекао је да је за смањење корупције потребно прихватити вредносни став да је образовање врхунска вредност, као и да се закони морају примењивати без решења која остављају простора за различито тумачење.

број коментара 11 пошаљи коментар
(петак, 30. сеп 2011, 11:45)
anonymous [нерегистровани]

Poznata stvar

Zavrsio sam drzavni fakultet u Beogradu i mogu da kazem da su sve navedene informacije tacne u vecoj ili manjoj meri. To svedoci o katastrofalno losem kvalitetu rada drzavnih fakulteta. Ovo jos jednom potvrdjuje da drzavni fakulteti nisu bolji od privatnih (kao i to da studenti sa drzavnih fakulteta nisu kvalitetniji od studenata sa privatnih fakulteta), kako drzavni fakulteti sami za sebe uvek tvrde. Po sredi je otimanje za studente (za pare koje se dobiju od skolarina, prijava prijemnog ispita i prijava ispita). Dok se svi problemi slome na studentima. Nazalost, drzavni fakulteti umesto da nalaze mogucnosti da svojim studentima omoguce praksu, razmenu i da sto kvalitetnije provedu vreme na fakultetu, putem raznih aktivnosti (ucestvovanje u projektima, seminarima, ekskurzijama, sekcijama), neopravdano se hvale da su bolji od privatnih.

(петак, 30. сеп 2011, 11:37)
Alber Kami [нерегистровани]

Apsurd

Profesori osnovnih i srednjih skola, po zakonu, ukoliko privatno spremaju djake iz nekog predmeta, pritom i ne predaju tim djacima, prave tezu povrednu radne obaveze za sta se propisuje kazna od 6 meseci po 30% od plate. Univerzitetski profesori predaju po drzavnim, tezgare po zavodima, institutima i privatnim fakultetima, vise se ne moze pohvatati ko gde i sta vise radi. Sam ministar prosvete je ministar u vladi i predavac na privatnom fakultetu- to mu cak pise i u biografiji na sajtu Vlade Srbije. I ko koga ovde zamajava?

(петак, 30. сеп 2011, 11:27)
anonymous [нерегистровани]

Medicinski fakultet

Da se prepisuje na med. fakultetu to sve zavisi od studenta do studenta. Ali ne bih se slozio sa podatkom da "samo" 30% studenata misli da privatni casovi donose benificije da se unapred znaju kombinacije za kolokvijume. Pouzdano znam da je taj broj daleko veci, mozda nekih 75%. Nazalost.

(петак, 30. сеп 2011, 11:07)
Steva [нерегистровани]

Hm

Mislim da se stvari malo preuveličavaju. Na mom fakultetu takvih pojava nema u toj meri. Jedino se malo snize kriterijumi kod onih čiji roditelji rade na faksu, ali i ti studenti uče za ispit. Ima i malo prepisivanja, ali na predmetima koji ionako ničemu ne služe.
Drugi problemi postoje, prvo nedostatak i zastarelost udžbenika, preskupe školarine za naše uslove. Morao sam da dignem kredit da bih platio svoj PhD.

(петак, 30. сеп 2011, 11:02)
student stomatologije iz nisa [нерегистровани]

prepisivanje

mogu vam reci da na medicinskom fakulteu nema prepisivanja..

(петак, 30. сеп 2011, 10:28)
anonymous [нерегистровани]

bruka

Ja sam profesor, i zelim samo da pitam odgovorne zbog cega ministar ucestvuje u raspravi o drzavnim fakultetima kada je on u Upravnom odboru ili cak i ucestvuje u nastavi privatnog fakulteta. Ako to nije sukob interesa ne znam sta je?

(петак, 30. сеп 2011, 10:26)
anonymous [нерегистровани]

господо

како не волим кад чујем овакве неистине бар за мој факултет.Срамота је да неко (а не 37%) са Економског факултета каже да је морао куповати нове књиге итд. Значи тамо сам 5 година,сад сам апсолвент,по цео дан сам са студентима и то је чиста неистина. Тежак ми је факултет за завршити,али га браним,јел је у сваком смислу коректан.
Хвала

(петак, 30. сеп 2011, 10:16)
anonymous [нерегистровани]

Kopiranje udzbenika

Zaboravili su da u istrazivanje ubace procenat kopiranja udzbenika od strane studenata, koliko znam i to je nedozvoljeno ;-)

(петак, 30. сеп 2011, 10:05)
anonymous [нерегистровани]

profesori

a sta cemo sa profesorima koji nemaju literaturu, koji od roka do roka menjaju gradivo, kod kojih ne moze da se polozi. kome se zaliti?!

(петак, 30. сеп 2011, 09:48)
anonymous [нерегистровани]

Prepisivanje

Studiram na elektronskom fakultetu u Nisu i mogu vam reci da je prepisivanje zastupljeno u veci procenat nego sto ste naveli ovde.
Sta ce oni ljudi da rade kad zavrse faks?