Полемика о "Шишању"

Аутори филма "Шишање" незадовољни су због, како кажу, одбијања РТС-а да прикаже званично најгледанији српски филм у протеклој години. Биоскопска публика није исто што и телевизијска и филм са сценама бруталног насиља и експлицитног секса не можемо да емитујемо у терминима намењеним за домаћи филм, одговара РТС.

На 35. Фестивалу филмског сценарија у Врњачкој Бањи, после приказивања филма Стевана Филиповића Шишање отворена је полемика.

Аутори филма незадовољни су због, како су рекли, одбијања РТС-а да прикаже званично најгледанији српски филм у протеклој години, али и због изостанка подршке државе.

Косценариста филма Димитрије Војнов приметио је да је критички став од почетка пратио филм.

Војнов каже да је, када су представили сценарио људима из РТС-а, њихов коментар био да филм исувише песимистично приказује државне институције и да, наводно, због тога није примерен Јавном сервису.

"То је филм о друштвеном проблему који држава није подржала, то је филм о друштвеном проблему који Јавни сервис неће да прикаже, али је то филм који је без неког великог маркетинга успео да буде најгледанији прошле године", рекао је Војнов.

У дискусију се укључио и директор Југословенске кинотеке и дугогодишњи уредник Филмске редакције РТС-а Радослав Зеленовић који је рекао да Јавни сервис има обавезу да понуди домаћи филм гледаоцима и да не сме да затвара очи пред проблемима у друштву.

Продуцент Бранислав Јевић очекује да ће филм, после телевизијске премијере на Првој, ипак бити приказан и на РТС-у.  

Одговор РТС-а

Јавни сервис има јасно дефинисан уређивачки концепт Филмског програма.  

"Не купујемо и не приказујемо филмове који, по мом суду, не одговарају или се не уклапају у наш став да биоскопска публика није исто што и телевизијска, те да филм са сценама бруталног насиља и експлицитног секса не можемо да емитујемо у терминима намењеним за домаћи филм", каже Иван Карл, уредник Филмског програма РТС-а.

"За четири године, ово је први пут да било који аутор или продуцент филма, преко медија, оспорава право Филмске редакције Јавног сервиса да самостално уређује програм. Надам се да ће ово остати усамљени случај. Своју одлуку нећу променити", рекао је Карл.   

број коментара 8 пошаљи коментар
(четвртак, 18. авг 2011, 22:35)
ner0n [нерегистровани]

slazem se

slazem se sa RTS-om... politicki obojen film, i nikako ne bi bilo korisno prikazati ga..

(четвртак, 18. авг 2011, 16:39)
anonymous [нерегистровани]

Коџак

Ја сам ћелав и нисам одавле.
Шалим се. Доста бруталних сцена и интерпретација које не одговарају истини.

(среда, 17. авг 2011, 22:45)
anonymous [нерегистровани]

Hvala RTS-u

dosta nam je nasilja, prostakluka i izzivljvanaj naj nagori nacin na ekranima.
Ovo je prava odluka. Bravo.

(среда, 17. авг 2011, 21:48)
anonymous [нерегистровани]

kritika

po mom misljenju ovaj film nije kvalitetan iz vise razloga. Zamisao je bila dobra, da se prikazu deo drustva kao sto su ekstremne grupacije i nasilje koje one cine, ali se od te ideje zastranilo jer se tu uvode neki elementi koji tu ne pripadaju. Po meni je neprihvatljivo da se crkva dovodi u kontekst sa neonacistima, iako se desi da oni to nekad zloupotrebe, to je onda trebalo uraditi drugacije, a ne ovako ofrlje da ispadne kao njihov oslonac. takodje, nije mi jasno zasto je uopste tretirana tematika neonacizma, kad glavni problem predstavljaju navijacke grupe i njihove kriminalne i politicke veze, sto takodje nema veze sa crkvom. Naime, ne sumnjam u dobru nameru osoba koje su ga osmislile, ali dovodi se u pitanje njihova informisanost i objektivnost vezana za obradjenu tematiku. Nakon odgledanog filma dobija se utisak kao da je sve to u stvari jednostavna stvar, dok u stvari mnogo toga lezi ispod povrsine. Sto se velike gledanosti tice, pretpostavljam da je to jer je publika jednostavno zeljna domaceg ostvarenja i kvalitetnog snimka, koga nije bilo vec duze vreme.
Nadam se da nikog nisam uvredio ovom malom kritikom, koja predstavlja moje skromno misljenje, za koje se moze reci da ide u prilog stavu urednika fimskog programa RTSa.

Pozdrav

(среда, 17. авг 2011, 21:21)
Nikola [нерегистровани]

Poenta

Ovde nije pitanje da li je film dobar ili los, vec da li se radi o drzavnoj cenzuri. Meni je licno svejedno dokle god se ne radi o reprizi reprize.
P. S.
Vi iz RTS - a se nemojte ljutiti znate da sam u pravu i da vecina vasih gledalaca deli moje misljenje.

(среда, 17. авг 2011, 21:20)
anonymous [нерегистровани]

Шишање

Шишање је безвезан филм који вређа све српске патриоте и гура српски патриотизам и национализам у фашизам што то није, и наше навијачке групе можда имају фашистички настројене, појединце, што не значи да треба генерализовати....

А на све то слажем се да је мало превише да би се пуштао на РТСу

(среда, 17. авг 2011, 20:05)
anonymous [нерегистровани]

Pravilno

Ovoga puta podrzavam RTS.
Pored brutalnosti prisutna je tendencija preterivanja u pogledu pojedinih drustvenh pojava u Srbiji.

(среда, 17. авг 2011, 16:50)
Slozen [нерегистровани]

;)

Sisanje? Sta je to, film nesvakidasnje umetnosti? Vrhunsko stvaralastvo? Remek-delo?
NE!
Sa pravom ne na RTS-u.