Камерама против бахатих возача

Од данас, видео-камере ће се у Београду користити за доказивање прекршаја у саобраћају, а возачи ће пријаве добијати на кућну адресу. Снимак прекршаја са видео-надзора ваљан доказ на суду. Казне за физичка лица до 30.000, а за правна и до 800.000 динара.

У Београду је почело коришћење видео-камера за доказивање прекршаја у саобраћају, а возачи ће пријаве добијати на кућну адресу. Према закону, снимак прекршаја са видео-надзора ваљан је доказ на суду.

Власник аутомобила који прекрши правила, добиће на кућну адресу позив са четири фотографије.

Процесуираће се три врсте прекршаја - кретање "жутом траком", пролазак на црвено светло и прекорачење брзине. Према Закону о безбедности у саобраћају снимак прекршаја са видео-надзора је ваљан доказ на суду.

"Првог дана је уочено да је прекорачење брзине у границама толеранције. Пролазак на црвено светло се добро поштује, осим на локацији Влајковићева улица и Трг Николе Пашића, где је уочено око пет саобраћајних прекршаја. Што се тиче 'жуте траке', ту још имамо нестрпљивих возача, поготово на обе стране Бранковог моста, где је детектовано око 500 саобраћајних прекршаја", рекао је Недељко Муњас из Управе саобраћајне полиције.

Када добије пријаву, возач има осам дана да се јави у полицију и каже ко је направио прекршај. У случају да не може да се утврди ко је направио прекршај, казну плаћа власник возила.

Уколико власник возила у року од 15 дана од када му је уручен позив не да изјаву, нити се изјасни ко је направио прекршај, онда се против њега подноси захтев за покретање прекршајног поступка.

Казна износи од 15.000 до 30.000 динара за физичка лица, док је за правна лица од 100.000 до 800.000 динара.

број коментара 7 пошаљи коментар
(четвртак, 02. јун 2011, 09:43)
anonymous [нерегистровани]

Svakom trebaju pare

Sad ce samo drzava da profitira.Ostadose mnogi bez "dzeparca",jer nemaju direktne veze sa prekrsiocima.Opet drzava pravi siromastvo.

(среда, 01. јун 2011, 17:58)
Bata [нерегистровани]

Sigurnost

Ode sloboda ali dolazi sigurnost u saobracaju.Dosta je bilo zrtava na Beogradskim ulicama.

(среда, 01. јун 2011, 17:50)
anonymous [нерегистровани]

SD

E i neka je, trebalo je da proradi vec i to pa da se resimo bahatih vozaca. Nadam se da ce funkcionisati kao u evropskim zemljama. U Italiji videh ovaj sistem i tamo su svi primereni vozaci. Nisu oni pametniji od nas, samo dobro sprovode kazne po dzepu. Srecno

(среда, 01. јун 2011, 17:44)
anonymous [нерегистровани]

za slobodu

ako svoju slobodu nalazis u pravljenju saobracajnih prekrsaja - onda stavi jos jednom prst na chelo.

(среда, 01. јун 2011, 17:38)
anonymous [нерегистровани]

Bez mene

Ostadoh ja idalje u Nemackoj gde jos uvek nema ovakvog ludila.

(среда, 01. јун 2011, 17:25)
anonymous [нерегистровани]

vreme je

Mislim da nam to treba.

(среда, 01. јун 2011, 13:32)
anonymous [нерегистровани]

Србија

Ово је Велики Брате на делу. Оде слобода