Без поделе Рашко-призренске епархије

Свети архијерејски сабор СПЦ одлучио да Рашко-призренска епархија остаје у досадашњим границама, саопштио владика бачки Иринеј. Основане нове епарихије за Европу и Америку.

Владика бачки Иринеј саопштио је да је Сабор Српске православне цркве одлучио да Рашко-призренска епархија неће мањати своје границе и додао да су основане нове епархије за Европу и Америку.

"Иако је постојала идеја о подели епархије Рашко-призренске, Сабор је, ипак, одлучио да би то било преурањено с обзиром на опште прилике", објаснио је Иринеј.

Према његовим речима, та је одлука одложена иако је било разних разговора, нагађања, па и медијских вести од којих су неке биле више, а неке мање утемељене.

Епископ бачки је рекао да је одлука о подели епархије Рашко-призренске одложена до даљег, јер Сабор сматра да то не треба радити док се не створе неопходни услови и онемогући евентуална злоуптреба такве поделе.

Издвајањем Аустрије, Швајцарске и Италије из Средњоевропске епархије оснива се нова, Аустријско-швајцарска са седиштем Бечу.

Нова епархија за Јужну Америку обухватаће јужну и централну Америку без Мексика.

Епархији новограчаничко-средњозападно америчкој припајају се све парохије тог подручја, и тако се практично гаси ранија новограчаничка митрополија.

Одлучено је да се да седиште Источноамеричке епархије из Питсбурга премести у Њујорк и Вашингтон.

број коментара 0 пошаљи коментар