Владика Лаврентије завештао органе

Као први великодостојник СПЦ, владика Лаврентије завештао је у Лозници своје органе за кадаверичне трансплатнације. Завештавање органа ствар слободне воље, љубави и поштовања људског достојанства, каже владика Лаврентије.

У оквиру акције лозничког Здравственог центра "Др Миленко Марин" и Шабачке епархије, владика шабачки Лаврентије је у Лозници, као први великодостојник Српске православне цркве, завештао своје органе за кадаверичне трансплатнације.

После потписивања сагласности о завештавању органа, епископ Лаврентије рекао је Танјугу да је медицина својим напретком омогућила трансплантацију органа и онај ко нема и не може ничим другим да помогне својим ближњим, може бар тиме.

"Немам ни новца, немам ништа да оставим својим ближњима, али драга срца поклањам органе ближњем своме који је у невољи, да нешто пред Богом заслужим у овом погледу", рекао је владика Лаврентије.

Владика је нагласио да је завештавање органа ствар слободне воље, љубави и поштовања људског достојанства и препоручио свима завештање органа.

"То ће омогућити многима да ублаже бол у здравственим невољама, да се путем трансплантације многима продужи живот", рекао је владика Лаврентије.

Обраћајући се учесницима данашњег скупа у Здравственом центру у Лозници, епископ је навео званичан став СПЦ која, како је нагласио, подржава завештавање органа за кадаверичне операције, а према његовим речима на то питање тако гледају и све друге верске конфесије.

број коментара 0 пошаљи коментар