Евакуација због поплава

Наставља се евакуација угроженог становништва у лозничком крају. Дрина у том крају још увек у порасту, док у Љубовији стагнира. Лим прекинуо саобраћај између Србије и Црне Горе. Надолази Сава код Шапца. Председник Србије Борис Тадић стигао у Љубовију. Набујали Лим срушио мост у Бродареву.

Дуж читавог тока Дрине у насељима у лозничком крају до сада је евакуисано више од 500 људи, а евакуација и даље траје и угрожено је око 3.600 становника. Према последњим проценама Штаба за ванредне ситуације Дрина је око 19 часова достигла врхунац у лозничком крају.

Због изливања Лима прекинут је саобраћај између Србије и Црне Горе, на магистралном путу Пријепоље - Бијело Поље.

Лим се излио у месту Стругови код Бродарева, због чега су сва возила која долазе из Црне Горе заустављена на граничном прелазу Гостун, а возила из Србије за Црну Гору из Пријепоља се усмеравају за Пљевља, одакле иду путем уз Тару према Подгорици.

У општини Љубовија, евакуисано је око 150 грађана и поплављено на хиљаде хектара обрадивих површина. Вртићи и школе у тој општини не раде.

У насељима Ваган, Кашице и Стара Љубовија, у околини Љубовије, искључена је струја, а вода није за пиће, већ се користи као техничка.

Aнгажована je механизација и становништво ради на подизању бране од џакова са песком код Ђуриновачког потока, а под водом је и мотел у Љубовији.

У прекиду је саобраћај на путу Љубовија-Рогачица из правца Бајине Баште, и магистрални пут Љубовија-Мали Зворник, код места Црнча, из правца Шапца.

На терену је специјални тим за поплаве из Београда. Помоћ стиже и из Сремске Митровице и Шапца.

Више од 300 домаћинстава евакуисано је у лозничком крају, а ванредна ситуација је проглашена у приобалном појасу дуж читавог тока Дрине у том крају.

Током данашње посете општини Љубовија министар пољопривреде Србије Саша Драгин је рекао да ће поред основних животних намирница бити обезбеђене и пумпе за црпљене воде.

"Као помоћ пољопривредницима биће обезбеђен семенски материјал за поново засејавање поплављених ораница", рекао је Драгин.

Драгин је рекао да ће ветеринарске службе, након повлачења воде, извршити неопходну дезинфекцију и дератизацију ради спречавања избијања заразних болести.

Критично и у Пријепољу

Лим је у Пријепољу достигао највиши ниво у последње три деценије. Из 70 поплављених кућа евакуишу се људи. Од јуче су, у тој општини, под водом куће и саобраћајнице. Најугроженија насеља су Бродарево и Залуг.

Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић рекао је да у Пријепољу проблеме стварају подземне воде, а да је, због изливања Лима, на магистралном путу Љубовија-Зворник прекинут саобраћај.

Ватрогасно-спасилачке екипе су на терену и помажу мештанима у угроженим насељима.

Затворени прелази на Дрини

Гранични прелази Мали Зворник и Љубовија према Републици Српској не раде, због изливања реке Дрине, саопштено је из Управе царина.

Свима који користе та два прелаза препоручује се да, до стабилизације водостаја реке Дрине, користе прелаз Сремска Рача.

Услед пораста водостаја на реци Сави код Шапца, проглашена је ванредна одбрана од поплава од ушћа Дрине у Саву код Шапца ка Београду.

У небрањеном делу Саве под водом је викенд насеље, код старог шабачког железничког моста.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(четвртак, 02. дец 2010, 23:55) - Brodarevo ... [нерегистровани]

Pukao most na Limu u Brodarevu

Veceras oko 20h je doslo do pucanja srednjeg noseceg stuba mosta na Limu kod BRODAREVA. Most se uvio, a mestani naselja Grobnice su odseceni od Brodareva. Mestani Brodareva strahuju da most ne pregradi Lim i da me dodje do vecih poplava...

(четвртак, 02. дец 2010, 20:01) - anonymous [нерегистровани]

poplava

Interesuje me kako je stanje na granicnom prelazu Gostun?

(четвртак, 02. дец 2010, 19:53) - anonymous [нерегистровани]

Broj računa za pomoć RSR?!

Dajte broj računa za pomoć i u Republici Srpskoj i u Srbiji. U Srpskoj je katastrofa veća nego kod nas. Svako dobro!

(четвртак, 02. дец 2010, 17:47) - anonymous [нерегистровани]

Prijepolje

od pre pola sata zatvoren je magistralni put ka crnoj gori u strugovima zato sto je voda potkopala put

(четвртак, 02. дец 2010, 16:21) - anonymous [нерегистровани]

Prijepolje

koje spasilacke sluzbe??? oni stoje i gledaju a narod se sam oranizovao i stavljaju dzakove da sprece da voda udje u kuce do kojih jos nije dosla voda

(четвртак, 02. дец 2010, 15:27) - anonymous [нерегистровани]

-.-

Voda mi je dosla do krova vikendice ...

(четвртак, 02. дец 2010, 14:57) - anonymous [нерегистровани]

brodarevo

Za to ce Brodarevo da zavrsi ko Antlantida!!!

(четвртак, 02. дец 2010, 13:11) - ljubovija [нерегистровани]

katastrofa

E to iz Foce sad ide kroz moju kucu, to ti je brajko katastrofa, 24 sata se borimo sa vodom...
Stani Drino, vodo ladna, stani...
Nizvodno odnese drvene kuce iz Etno sela, vikendice, sve...
sola bato

(четвртак, 02. дец 2010, 12:46) - Sasa priboj [нерегистровани]

Dobro se drzimo

U Priboju nema josh nekih opasnih detalja.Eto nekoliko stanovnika je evakuisano zatvoren je zicani most.Mada svakog trenutka moze doci do porasta Lima i u Priboju.Sada je najtezhe delu Priboja,Banjski Chamac ,.Tamo je reka izlila na put i nanela veliku stetu stanovnicima.Dok je i Kratovo u opasnosti.Grad je zasada u redu.Pozdrav iz Priboja za RTS.

(четвртак, 02. дец 2010, 09:21) - anonymous [нерегистровани]

катастрофа

Малопре сам прошао кроз Фочу,Дрина је да не поверујете,огромна,страшана,брза,услед пуштања таласа са бране на Мратињу,јутрос је порасла за још неколико метара,Ћехотина се излила,и Бистрица,пола града је под водом...спасилачке екипе евакуишу становништво...вода носи кампове са Бастаха