Дан после земљотреса

Држава ће брзо реаговати и доставити грађевински материјал из робних резерви за санацију штете начињене у земљотресу, рекао председник Тадић у Краљеву. Грађани, уз помоћ специјализованих служби, рашчишћавају терен. Локалне власти прогласиле ванредну ситуацију. У појединим деловима града нема струје и воде. Прва помоћ Владе од шест милиона динара.

Свега неколико сати после земљотреса у Краљеву почело рашчишћавање рушевина. Улице Краљева јутрос су прекривене комадима бетона, стакла, циглама, малтером, док, после ноћашњег главног потреса, накнадни удари и даље повремено потресају град. У појединим деловима града и даље нема струје ни воде.

Председник Србије Борис Тадић посетио је Краљево, где је разговарао са градоначелником  Љубишом Симовићем и представницима Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије, који су га упознали са ситуацијом у граду.

"Држава ће брзо реаговати и доставити грађевински материјал из робних резерви за санацију штете начињене у земљотресу", рекао је Тадић у том граду.

Председник Србије је одао признање припадницима специјалне јединице МУП-а Србије који су стигли одмах по земљотресу како би рашчишћавали рушевине, као и грађанима који су показали високу свест и одржали ред и мир у граду.

Тадић је такође истакао да су лидери политичких странака оставили по страни страначке разлике и показали солидарност са страдалима.

Тадић је посетио и насеља Јарчујак и Грдица, у којем је ноћас у земљотресу погинуо брачни пар Наталија и Синиша Ташић, а потом и Здравствени центар "Студеница".

После седнице Градског штаба, проглашена је ванредна ситуација у граду Краљеву. Више од 100 објеката у самом центру града, као и на десетине објеката у околним селима оштећено је и не може да се користи, јавља дописник РТС-а.

Грађанима којима су порушене куће биће омогућено да користе одмаралиште на Гочу, хотел "Термал" и касарне.

Вода за пиће није исправна, па грађани користе воду из десет цистерни, а најављено је и да ће број цитерни са водом за пиће бити повећан.

Током земљотреса оштећено је 450 од 650 трафо станица. Већина је поправљена, али и даље 70 трафо станица није у функцији. Делови града немају ни струје, ни грејање.

Значајно је оштећена и зграда Завода за јавно здравље у Краљеву, због чега је забрањен улаз у тај објекат и евакуише се опрема из лабораторија.

Оштећења има и на болничким зградама. Цев је пукла и вода се излила у породилишту, због чега су бебе евакуисане у друге просторије.

Материјална штета причињена је и на објектима Војске Србије у Краљеву на чијем рашчишћавању раде њени припадници.

Школе у Краљеву и околним селима неће радити до даљњег. У ноћашњем земљотресу  оштећено је седам школа.

Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић оценио је да је ситуација под контролом, а припадници сектора којим руководи, као и јединице Жандармерије су на терену.

Марић је рекао да према договору министра унутрашњих послова Ивице Дачића, који је у Краљево дошао током ноћи, са градским властима, сви су укључени у санирање последица земљотреса који је оштетио велики број објеката, посебно у три околна села.

Велика материјална штета у Витановцу

У селу Витановцу, где је био епицентар ноћашњег потреса, тренутно нема струје ни воде. На многим објектима, приватним кућама и школи, видљиви су трагови главног удара који је био 5,4 степена Рихтерове скале.

То место има 850 домаћинстава са око 2.000 људи, а штету је претрпело око 70 одсто објеката.

Председник Месне заједнице "Витановац" Драган Илић рекао је да је неколико мештана лакше повређено и да је причињена велика материјална штета.

Према речима мештана, ноћ и јутро после земљотреса били су им гори од бомбардовања, пре једанаест година.

Поред Краљева, ноћашњи земљотрес највише се осетио у тридесетак километара удаљеној шумадијској општини Кнић, где је двадесетак минута владао потпуни мрак, због нестанка струје. Најјачи потрес био је у области водоводне акумулације "Гружа".

После главног удара, било је још неколико мањих, а у наредним сатима може уследити још потреса, али знатно слабијег интензитета. Још један земљотрес осетио се у Краљеву, јутрос, око 9.25. Претпоставља се да је, заправо, реч о најјачем у серији накнадних потреса, који су последица смиривања тла.

Земљотрес се осетио широм Србије: у Београду, Новом Саду, Нишу, Јагодини, Смедереву, Чачку, Новом Пазару, Пироту, Бујановцу, али на срећу, није било већих последица.

Пристиже помоћ у Краљево

Подручје погођено земљотресом обишли су премијер Мирко Цветковић, министар полиције Ивица Дачић, министар одбране Драган Шутановац и министар здравља Томица Милосављевић.

Премијер Мирко Цветковић је рекао да ће Влада у току дана или најкасније сутра уплатити краткорочну помоћ у износу од пет милиона динара општини Краљево и још милион динара за потребе народних кухиња.

Цветковић је на седници Кризног штаба у Скупштини општине Краљево подвукао да је то само краткорочна помоћ која ће тој општини бити уплаћена преко Министарства за државну управу и локалну самоуправу и додао је да ће Влада осим краткоричне помоћи пружити и помоћ када буде утврђена процена штете.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић најавио је да ће Влада на сваки начин помоћи у отклањању штете од земљотреса у Краљеву и да ће током дана бити процењено колико је људи остало без крова над главом.

Дачић је рекао и да су све земље у региону понудиле помоћ за решавање ванредне ситуације настале након ноћашњег земљотреса у Краљеву.

Министар одбране Драган Шутановац је поручио да је Војска спремна да помогне и цивилном становништву, уколико за то буде било потребе.

Председница парламента Славица Ђукић Дејановић уверена је да ће Влада сутра на седници одлучити о томе како да што пре нормализује живот у Краљеву.

"Оно што је без икакве одлуке већ уцињено је буквално прва помоћ владе. Слажем се да ми који немамо увид у финансијске аспекте ове трагедије оцењујемо да је штета већа него што је у овом моменту влада то учинила, али није имала могућност да то учини пре сутрашње седнице", рекла је Славица Ђукић Дејановић.

Председник Владе Војводине Бојан Пајтић издао је налог покрајинској влади и Дирекцији за робне резерве да хитно упуте помоћ општинама које су највише страдале у јутрошњем земљотресу.

Неопходно је учинити све како би се помогло функционисању институција и установа у Краљеву и како би се грађанима Краљева и других општина у Србији у којима се осетио потрес олакшала тренутна ситуација, навео је Пајтић.

Последице земљотреса у Србији
број коментара 68 пошаљи коментар
(четвртак, 04. нов 2010, 14:03)
Bolje je spreciti [нерегистровани]

ne samo pomoc

Ovo vam saljem iz Cilea gde su preziveli jedan Richter 8.8! Potrebna je pomoc svima ostecenima u Kraljevu i okolini ali i svima u Srbiji, gde je bilo preko 20 zemljotresa. Treba razmotriti nove mere predostroznosti: gradjevinske standarde do 7 Richter najmanje zasnovane na modernoj tehnici, posebno osiguranje za skole i bolnice, efikasniju organizaciju protiv mera. Ne zaboraviti slucaj Skoplja... Nadlezni, probudite se!

(четвртак, 04. нов 2010, 13:15)
anonymous [нерегистровани]

SWIFT i IBAN

Mozda bi i mi sa strane pomogli, moze li ko da objavi te podatke?

Pozdrav!

(четвртак, 04. нов 2010, 06:17)
anonymous [нерегистровани]

apsurd

Gradonacelnik Beograda odokativnom metodom proceni da je steta nakon divljanja huligana 1.000.000 eura a vlada posle zemljotresa salje pomoc od 6.000.000 dinara ili ti 55 000 eura, galantno, nema sta!!!!!

(среда, 03. нов 2010, 23:37)
Milica [нерегистровани]

Tuga

Moje iskreno saucesce nastradalom paru.
Takodje bih volela da pruzim pomoc onima kojim je sad najpotrebnija. Ako neko nesto zna, molim vas obavestite nas da pomognemo ljudima!

(среда, 03. нов 2010, 22:24)
anonymous [нерегистровани]

Gde je taj racun

Hoce li taj ziro racun da znamo gde i kako da uplatimo novac za nas iz inostranstva.

Hvala

(среда, 03. нов 2010, 21:46)
anonymous [нерегистровани]

SAOSECAM SA NASIM NARODOM

STRASNO JE STA SE DESAVA....DA LI CE NAS NESTO ZAOBICI??? MNOGO MATERIJALNE STETE,TUGE,BOLA... NADAM SE DA CE SE SNIMITI MESTO SUMARICE U BLIZINI KRALJEVA... SAUCESCE PORODICI POGINULIH U GRDICI...

(среда, 03. нов 2010, 21:07)
anonymous [нерегистровани]

Pa ovo je ............

strasno,zalosno,jezivo.Jadan taj narod,dolazi zima..........o Boze smiluj se

(среда, 03. нов 2010, 20:47)
Бак [нерегистровани]

Трусно, трусно...

У току прошла 24 часа регион југоисточне Европе је погодило више од шездесет земљотреса различитих магнитуда (Србија, Турска, Грчка, Хрватска, итд), а најјачи је био земљотрес у Србији и нешто каснији, у Турској. Очигледно да је сеизмолошка активност врло јака, али у сваком случају, боље је да се та енергија ''празни'' кроз земљотресе малих магнитуда, него одједном. Иначе, у Јапану, земљотреси јачине пет степени по Рихтеру су ''уобичајени'', али у нашем поднебљу знају да направе већу штету (што се и, на жалост, показало у Краљеву).

(среда, 03. нов 2010, 19:26)
miki [нерегистровани]

odgovornost

za ovolike rusevine treba neko da odgovara,ajde rayumem da se stare kuce srusile ali sta je sa novim,ovo nije toliko jak zemljotres da se ruse novije zgrade,ko je gradio te zgrade i kako i zasto nisu ispostovani propisi treba da se ispita.kralo se na materjalu i evo sta se desi onda.

(среда, 03. нов 2010, 19:11)
CIVIJAS [нерегистровани]

solidarnost

pokazimo u ovim teskim trenutcima da smo humani i solidarni.pomozimo braci u kraljevu,a drzava neka hitno kazni monopoliste mlekadzije i sav novac podeli onima kojima je u ovim teskim vremenima neophodan.pomozi nam boze