Стигли последњи "галебови" из Подгорице

Из Црне Горе долетела последња два авиона "галеб Г4", преузета по споразуму о размени средстава и документације влада Србије и Црне Горе. Летелице ће бити коришћене за школску и борбену обуку пилота Војске Србије.

Последња два авиона "галеб Г4", преузета од Црне Горе, слетела су на војни аеродром у Батајници крај Београда. Авионе, којима су пилотирали потпуковници Саша Ристић и Салко Хаџић, дочекао је заменик команданта војног ваздухопловства, бригадни генерал Срето Малиновић.

Малиновић је честитао пилотима на успешно изведеном прелету, као и техничком особљу које је претходних дана у Подгорици радило на оспособљавању тих летелица.

Авиони су, после сагледавања стања, упућени на ремонт у ваздухопловни завод "Мома Станојловић", после чега ће бити коришћени за школску и борбену обуку, навео је генерал Малиновић.

Војска Србије тиме је преузела укупно шест "галебова", на основу споразума о размени средстава и документације између влада Србије и Црне Горе који су у априлу потписали министри одбране Драган Шутановац и Боро Вучинић.

Две летелице, као и остала четири авиона истог типа, произведени су између 1985. и 1991. године. Два авиона "галеб Г4" долетела су из Подгорице на батајнички аеродром 23. октобра, а непосредно пре тога још две летелице истог типа.

Данашњи прелет протекао без проблема, за разлику од претходног, када на једном авиону није могао да се увуче стајни трап. Тај авион је прелетео са извученим стајним трапом, тако да је за лет до Београда требало више времена него што је уобичајно, рекао је пилот Саша Ристић.

Према Споразуму о размени средстава и документације, Војска Србије добила је шест авиона "галеб Г4", који су након раздвајања две државе остали у Црној Гори, а тамошње оружане снаге немају потребу за њиховим коришћњем.

Према речима војног аналитичара Александра Радића, авиони који су дошли из Црне Горе, заједно са авионима који постоје у српском ваздухопловству, дају број од 22 до 23 авиона, који представља солидну базу и за модернизацију и за одржавање обуке.

Поред тих авиона, Србија је добила и резервне делове и опрему за летелице које нису у употреби у Војсци Црне Горе.

Црно Гора је заузврат добила акције које је Србија имала у предузећу "Нови првоборац" из Херцег Новог, уређај за ноћни старт за Ваздухопловну базу црногорске војске и одређену персоналну документацију која је у поседу Министарства одбране Србије.

број коментара 1 пошаљи коментар
(петак, 29. окт 2010, 16:50)
Vlada BP [нерегистровани]

Cestitke

Sve cestitne na Galebovima, konacno su dosli kuci.
Ali samo nekih dvadesetak metara od njih se dešavao još jedan istorijski trenutak Srpskog vazduhoplovstva.
Danas je položila kontrolni ispit i prvi put sama letela helikopterom (Gazela) prva žena pilot helikoptera u Srpskom vazduhoplovstvu.
Iako se sve dešavalo jako blizu i sa malom vremenskom razlikom u odnosu na dolazak G-4, niko od novinara se nije udostojio da ovekoveči još jedan veliki događaj istorije Srpskog vazduhoplovstva.