Завршена Парада поноса

Уз велике мере безбедности у центру Београда одржана Парада поноса. У колони су били и представници европопских и међународних делегација. Учесници су се после шетње зауставили у Студентском културном центру где је одржана журка.

Манифестација Парада поноса под називом "Да шетамо заједно" одржана је данас у Београду.  После окупљања у парку Мањеж, учесници Параде прошетали су околним улицама. Пре, за време и после параде више организованих група изгредника изазвали су сукобе са полицијом.

Око 1.000 учесника скупа позвало је на поштовање закона у борби против дискриминације.  Учесници су носили заставе у бојама дуге, транспаренте "Можемо заједно", "Време је за равноправност" и узвикивали су "Солидарно против фашизма" и "Сви смо ЛГБТ".

Скуп је отворио шеф делегације Европске комисије у Србији Венсан Дежер који је рекао  да је ово дан који се чекао девет година.

Учесницима Параде придружили су се и министар за људска и мањинска права Светозар Чиплић и амбасадорка Сједињених Америчких Држава у Београду Мери Ворлик.

Чиплић је рекао да је данашњи дан важан за слободу у Србији и да сви грађани имају право да искажу своју слободу.

"Овде смо да бисмо показали да не постоји ниједан проблем због којег било који грађанин Србије не може да буде слободан и искаже своју слободу", рекао је Чиплић, који је дочекан звиждуцима и негодовањем дела присутних учесника Параде.

Учесницима параде придружили су се и представници ОЕБС- а и појединих политичких партија.

На Паради поноса били су и лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић, доскорашњи државни секретар у Министарству за људска и мањинска права Марко Караџић, као и шеф мисије ОЕБС Димитриос Кипреос и председник НУНС-а Вукашин Обрадовић.

После Параде, у Студентском културном центру је одржана журка ЛГБТ популације. Иако је  требало да траје до 15 сати, многобројни учесници, журку су напустили раније и њих је од СКЦ-а до безбедних локација превозила полиција.

Председништво Србије од раних јутарњих сати било је ограђено живим штитом полиције, опремљене за разбијање демонстрација. Били су затворени и сви прилази парку Мањеж, а пре почетка Параде пролаз је био дозвољен само учесницима и гостима са специјалним пропусницама.

Шири центар града надлетали су хеликоптери, а у улици Краља Милана виђена је полицијска коњица и полицајци са псима.

После 11 часова, прилаз парку Мањеж је био затворен, а била је затворена и поворка током шетње и журка у Студентском културном центру, тако да нико није могао накнадно да се прикључи.

Ове године Параду су подржали највиши државни званичници, представници ЕУ и УН, као и многе НВО и удружења грађана.

Паради се, међутим, противе бројне десничарске организације, док је на мрежи "Фејсбук" било и позива на насиље.

Параду поноса организовали су геј-лезбејске организације ГСА и Центар за промоцију културе ненасиља и равноправности "Квирија", уз помоћ геј Групе за подршку из Новог Сада и других организација.

Парада поноса у Београду 2010
број коментара 231 пошаљи коментар
(среда, 13. окт 2010, 01:36)
Dejan [нерегистровани]

???

Fašizam u Srbiji cveta.
Korov nacije.

(уторак, 12. окт 2010, 10:44)
Alfred, Berlin [нерегистровани]

Оправдање или осуда? Pro et contra

Геј параду можемо и оправдати и осудити. Све зависи од околности. Али вандализам хулигана и националиста се не може никако оправдати.

(понедељак, 11. окт 2010, 13:33)
anonymous [нерегистровани]

odgovor

svaka cast makedonce!!!!!!

(понедељак, 11. окт 2010, 07:17)
anonymous [нерегистровани]

Bravo

Danas je Beograd usao u Evropsku zajednicu. Ostro kazniti nasilje!

(понедељак, 11. окт 2010, 01:31)
anonymous [нерегистровани]

Obespravljeni!

Ustavom su mnoga prava zagarantovana ali sta se desava u praksi.Koliko je ljudi nezaposleno, koliko na ivici siromastva?? Ovde su najosnovnija prava ugrozena.

(понедељак, 11. окт 2010, 01:28)
anonymous [нерегистровани]

Завршена Парада поноса

Aj prosetajte ponovo!

(понедељак, 11. окт 2010, 00:46)
anonymous [нерегистровани]

Tako je!

Ne mozemo zajedno - ili oni ili mi. Neka drzava odluci.

(понедељак, 11. окт 2010, 00:43)
anonymous [нерегистровани]

Moj stav

Apsolutno se uzasavam bilo kakvog nasilja i osudjujem ga! Medjutim, za danasnje dogadjaje kao uzrok navodim organizatore, a kao posledicu huligane. I jedni i drugi su krivi. Organizatori, zato sto su znali da ce se ovo desiti, ali ih je bas bilo briga, oni bi izgurali tu paradu cak i po cenu zrtava, a po nalozima iz inostranstva. Huligane krivim zato sto su rusili njihov i nas grad, a stetu ce placati Beogradjani iz svog dzepa (sta mislite odakle se puni budzet?)Steta je sto drzava kao krivce navodi samo huligane... ne branim ih, neka svi dobiju po osam godina... ali kriva je vlast sto je ovo dozvolila iako je i ona znala da ce do nereda doci... da je to skup izuzetno visokog rizika i da se 90% gradjana Srbije protivi ovakvoj manifestaciji. Vlast je, zbog ulizivanja EU i SAD, popustila i dopustila da se ovo desi. Dakle, svi su krivi, i vlast, i organizatori i huligani. Sramota je sta se danas desilo. Zalost i tuga, uzas i sramota, kakav ponos, bre ljudi?

(понедељак, 11. окт 2010, 00:32)
anonymous [нерегистровани]

...

Kod nas sve ide u krajnost, kako desnicari, tako i homoseksualci :-(
A drzava je tek prica za sebe! Ona prijeti na sva usta kao da ce tako rjesiti problem. A sto se problema tice, o njemu vecina politicara pojma nema. A mozda nam to govori u kakvom nam je stanju drzava odn. u kakvom stanju nam je drustvo :-(

(недеља, 10. окт 2010, 23:51)
anonymous [нерегистровани]

sta je 'sloboda' danas?

sta znaci 'sloboda' - idite u London - tamo su 'straight' u opasnosti i ugrozeni. Bolesna je ta 'sloboda'.