Српски ђаци најбољи у Русији

Петочлани тим ђака из Србије најбољи на математичком такмичењу у Русији. Такмичење, које личи на истраживачки рад, траје током целе године и окупља најбоље младе математичаре из око 100 градова света.

На Међународном математичком турниру градова, који је недавно одржан у Русији, петочлани тим из Србије био је најбољи. Реч је о веома угледном математичком такмичењу на којем наши представници учествују већ 20 година.

Један од учесника такмичења, Никола Тешић, оценио је рад свог тима веома добрим што им је донело овакве резултате.

"Требало је да докажемо неку Полијеву теорему која гласи да човек ако бесконачно времена шета, вратиће се у почетну тачку у дводимензионалној мрежи, а у тродимензионалној се неће вратити", објаснио је Никола.

У све четири групе задатака српски ђаци су били најбољи. Истакавши да је такмичење направљено тако да не личи на такмичење већ да личи на истраживачки рад, Стеван Гајовић наглашава да је предност њихове групе то што могу да раде тимски.

Овај турнир специфичан је и по томе што траје током целе године, има три етапе, а у Русију одлазе само најбољи из око 100 градова света.

Милош Арсеновић, професор, пореди ово такмичење са маратоном. "Ради се осам дана једна истраживачка тема. Крене се лагано, прва три-четири дана и то је као неко прво полувреме. Затим следе још тежи задаци, још озбиљнији. Често се поставе теме привучене из више математике, а онда се прилагоде ученицима".

Традиција такмичења траје још од 1980.г одине, а после интернационалне математичке олимпијаде, најважније је такмичење те врсте у свету.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(понедељак, 25. јун 2012, 16:15) - matf [нерегистровани]

Arsenovic

UBEDLJIVO najbolji profesor na nasem fakultetu, odslusate njegovo predavanje i shvatite sta bi matematika trebalo da bude. Oni kojima je predavao znaju o cemu govorim

(петак, 20. авг 2010, 17:51) - Кристина [нерегистровани]

велики мозгови

Браво децо!
Сада треба држава да се потруди да вас задржи ;)

(петак, 20. авг 2010, 14:58) - anonymous [нерегистровани]

Cestitke i kritike

Prije svega zelim da iskreno cestitam uspjesnim mladim ljudima na izuzetnom uspjehu koji su ostvarili u Rusiji i da im pozelim sve najbolje u njihovom daljem skolovanju.
Kritika je upucena citaocima, odnosno ignorisanja ovakvih tekstova.
Sramota je da niko nije komentarisao ovaj podvig nase pameti.