Четвртак Дан жалости у Србији

Влада Србије прогласила је четвртак, 15. април, Даном жалости у Србији, због погибије председника Пољске Леха Качињског и високих државних званичника и држављана Пољске у авионској несрећи код Смоленска.

Због погибије председника Пољске Леха Качињског, високих државних званичника и држављана Пољске, четвртак, 15. април, Влада Србије прогласила је Даном жалости.

Лех Качињски и још 96 људи, међу којима је велики број државних званичника, погнули су у авионској несрећи која се у суботу ујутро догодила код Смоленска, на западу Русије.

Поводом погибије пољског председника, његове супруге и чланова државне делегације, у амбасади ове земље у Београду од понедељка 12. априла до петка 16. априла изложена је Књига жалости.

Грађани у њу могу да се упишу од 10 до 15 часова, у згради амбасаде у улици Кнеза Милоша 38.

Поводом авионске несреће телеграме саучешћа пољском народу и Влади упутио је председник Србије Борис Тадић.

"Трагедија која се догодила, у којој је погинуо председник Качињски и други званичници ваше државе дубоко нас је погодила". Председник Тадић је навео да је Качињски био искрени пријатељ Србије, што Београд никад неће заборавити.

Телеграме саучешћа пољском амбасадору у Србији, пољском народу, Влади и Скупштини, упутили су премијер Мирко Цветковић, председница Парламента Славица Ђукић-Дејановић и министар унутрашњих послова Ивица Дачић.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(уторак, 13. апр 2010, 19:24) - anonymous [нерегистровани]

Ljudski

Dobro je da je takva odluka donesena, popravice i ugled Srbije. To bi trebala da uradi i Republika Srbska ako nema interesa u federaciji.
Zal za poginulima

(уторак, 13. апр 2010, 18:00) - Dragan [нерегистровани]

Dan zalosti..

Dobro je sto je vlada donela odluku o proglasenju dana zalosti.To je najmanje sto mozemo uciniti za prijateljsku Poljsku u ovim tuznim danima.Gospodin Kacinski je bio iskren prijatelj Srbije,i pravdoljubiv covek i politicar.Jos jednom,najiskrenije saucesce porodicama nastradalih,i svim Poljacima sirom sveta,povodom ove stravicne tragedije.Molim se Svevisnjem Bogu da upokoji duse njihove u Carstvu Nebeskome,i neka im je laka zemlja.. :(

(уторак, 13. апр 2010, 17:04) - anonymous [нерегистровани]

Pozdravljam

Hvala Vladi Srbije sto se prikljucila ostalim mnogobrojnim drzavama koje su proglasile dan zalosti. I da gospodin Kacinjski nije bio veliki prijatelj Srbije bio bi red, a ovako imamo jos jedan razlog vise. Saucesce narodu Poljske na gubitku svoje elite, saucesce porodicama nastradalih, saucesce narodu Srbije na gubitku velikog prijatelja.

(уторак, 13. апр 2010, 15:56) - Мирослав Копривица, Краг. [нерегистровани]

Заиста трагедија, лака им земља

Сплет околности у тренутку и туга вечита...

Нема Србина да искрено не жали, пољски народ је неке сличне судбине као и српски, стога заиста знамо, осећамо и делимо тугу и бол,

Лака земља, Вечнаја памјат

(уторак, 13. апр 2010, 14:19) - anonymous [нерегистровани]

i sa moje strane

Saucesce celokupnom narodu i porodicama nastradalih i sa moje strane. Veliki narod koji izrazito cenim

(уторак, 13. апр 2010, 14:11) - anonymous [нерегистровани]

Tuzno

Saucesce svim gradjanima Poljske i iznad svega porodicama nastradalih.