Збогом yu домену

Тачно у подне, yu домен нестаје са интернета, па на сајтовима и страницама које имају тај наставак неће више бити ничега. Интернет траг Југославије, међутим, чуваће се у Музеју историје Југославије.

Преостали интернет југоносталгичари коначно ће морати да се иселе са yu домена, јер на сајтовима, страницама и и-мејл адресама који се завршавају на yu, више неће бити ничега. Ако вам се чини да сте ову причу већ чули, у праву сте. Југославију смо на интернету већ три пута безуспешно гасили.

"Сада сигурно долази до гашења и ми смо урадили све техничке припреме да yu домен нестане са интернета, а свој део посла ће, 30. марта, у току дана, урадити и Ајкан тако да ће две институције учествовати у гашењу", каже Мирјана Тасић из Регистра националног домена Србије.

Југославија, међутим, неће нестати у тренутку када администратор са Електротехничког факултета уклони податке о yu домену са сервера.

"Да би се ова информација пропагирала на интернету, потребно је 48 сати, па неће одједном сви сајтови престати да функционишу, јер је таква природа мреже и ту ствар ми не можемо контролисати, али у року од 48 сати чак и они сервери са најдужим периодом обнове изгубиће yu домен", рекла је Тасићева.

Виртуелна Југославија, међутим, неће потпуно нестати, што ће вероватно обрадовати оне који од ње никако да се опросте. Иако више неће постојати на мрежи, њен интернет траг чуваће се у Музеју историје Југославије.

Кустоси тог музеја кажу да ће домен са наставком yu са задовољством уврстити у своју збирку, јер је у питању експонат посебне вредности, другачији од свега што музеј чува.

"Да би се предмет нашао у нашој збирци не мора имати само своју појавност, физички опипљиву, а yu домен има све оне карактеристике које треба да има један музејски предмет, пре свега да је уникатан, да је квалитетан, и да је на посебан начин сведок једног народа и једне историје", каже Иван Манојловић, кустос Музеја историје Југославије.

Музеј ће организовати својеврсни испраћај домена yu, који ће отворити епизодом "Циклотрона" која се зове Хакери, и говори о развоју интернета у Србији. Следи панел дискусија, на којој ће говорити први администратори yu домена.

А гашењем виртуелне Југославије настаје и нова музејска збирка, такође виртуелна.

Сви који су имали интернет сајтове на yu адреси моћи ће да их поклоне Музеју историје Југославије, где ће се чувати са штафетама младости, орденима, заставама и другим симболима државе која више не постоји. Од данас ни на интернету.

број коментара 13 Пошаљи коментар
(уторак, 30. мар 2010, 23:40) - anonymous [нерегистровани]

u srcu

yu ostaje u mom srcu
odatle se nemoze izbrisati

(уторак, 30. мар 2010, 18:38) - anonymous [нерегистровани]

Pa da

Od danas na dalje ce se zvati "rscafe", "rsmp3"... ;-D

(уторак, 30. мар 2010, 14:24) - anonymous [нерегистровани]

odgovor

Ministarstvo pravde, Ministarstvo poljoprivrede, Privredni sudovi... i dalje imaju samo .yu domen. Bar drzavni organi su mogli da se potrude da im internet stranice budu dostupne.

(уторак, 30. мар 2010, 13:54) - anonymous [нерегистровани]

Odgovor

Jesam izuzetno.
Pozdrav from England
Biljana

(уторак, 30. мар 2010, 13:49) - anonymous [нерегистровани]

glupi odgovor

ko se i malo razume u tematiku znace da to nije extenzija nego domen i poddomen, a da se extenzije koriste u radu sa datotekama..

(уторак, 30. мар 2010, 13:49) - anonymous [нерегистровани]

dragan

bas ste veseli

(уторак, 30. мар 2010, 12:54) - anonymous [нерегистровани]

Goodbay,YU

dobro dosla RS

(уторак, 30. мар 2010, 11:45) - coco [нерегистровани]

:)

sta je sa yucafe,yump3...... xa xa xa xa ovaj je dobar....uuuu nasmeja me ovo lepo :)))))))))

(уторак, 30. мар 2010, 11:11) - Pera [нерегистровани]

Mislim, šta odgovoriti na glupo pitanje

Ko se iole razume u tematiku on zna razliku između ekstenzije i naziva sajta. Ti očigledno nisi u toj grupi.

(уторак, 30. мар 2010, 10:44) - anonymous [нерегистровани]

:

sta je sa pojedinim sajtovima:yump3 ,yucafe,...