Ћирилични домен до краја године

До краја године почеће са функционисањем Интернет домен на ћирилици, најавила министарка Јасна Матић. Ознака домена ће највероватније бити "срб".

Министарка за телекомуникације и информационо друштво Јасна Матић рекла је да ће ћирилични Интернет домен почети да функционише до краја ове године, а његова ознака ће највероватније бити "срб".

Ћирилични домен је постао реална могућност од прошле године, када је Интернет корпорација за доделу имена и бројева започела убрзан процес успостављања националних домена за државе које користе нелатинична писма, указала је Матић после отварања свечане прославе Дана националног Интернет домена Републике Србије.

"Ово ће првенствено олакшати интеграцију Интернет адреса у различите текстове како не би дошло до проблема у конверзији, јер оне на тај начин постају један од података у тексту на нашем писму" , објаснила је министарка.

Према њеним речима, увођење ћириличног домена биће један од елемената који ће омогућити да се Интернет у Србији све више користи, да буде у потпуности доступан на нашем писму, као и да постане не само део свакодневног живота грађана, него и средство комуникације грађана, државе и привреде.

"На овај начин развиће се и потенцијали електронске управе и електронске трговине што ће омогућити да Србија, као и друге развијене земље, то искористи за унапређење своје конкурентности и квалитета живота својих грађана", додала је министарка Матић.

Директор Регистра националног Интернет домена Србије (РНИДС) Ненад Маринковић истакао је да регистровању ћириличног домена код ИЦАНН-а претходи спровођење шире јавне расправе на националном нивоу.

У циљу промоције националног домена и уопште Интернета у Србији, Маринковић је указао да је РНИДС први пут ове године направио мало активнији план присуства у јавности и на ИТ догађајима.

"Верујемо да ће овакве активности допринети да јавност препозна интерес за подржавање националног домена, као и да схвате да они који брину о националном домену заиста и улажу у Интернет заједницу у Србији", истакао је Маринковић.

Када је реч о "rs" домену, који је почео да се уводи пре три године, Маринковић је указао да се према проценама, месечно региструје око 1.000 домена и да та цифра тренутно износи око 60.000.

број коментара 32 Пошаљи коментар
(среда, 07. апр 2010, 22:37) - Ћирилица! [нерегистровани]

и Европа и ћирилица

Подржавам све што је на ћирилици у компјутерској технологији! Скоројевиће и оне који ништа не разумеју, а увек су против свега српског, ваљда ће ћирилични домени коначно убедити да нема више НИКАКВИХ препрека за ћирилицу у савременој технологији! Уживајмо у што више различитих цветова.

(петак, 05. мар 2010, 23:41) - Србин [нерегистровани]

Поносим се ћирилицом

Иако користим оба писма (латинично и ћирилично), поносим се својим ћириличним писмом. Зашто не бих имао избор да могу да бирам да ли ћу користити латиницу или ћирилицу? Имам пуно пријатеља у Русији који ми преносе своја искуства са модерним технологијама и употребом свог писма. Потпуно је нормално купити телефон или тастатуру са ћириличним писмом. Они бар људи поштују своју традицију за разлику од нас, па их самим тим поштују и други. Наводим пример да су чак и велике компаније попут Мек Доналдса и Кока Коле присутне на руском тржишту и да је потпуно нормално видети у Москви Мек Доналдс на ћирилици. Зашто не би то био то случај и са доменима, већ ми се намеће само латиница као једини избор?

(петак, 05. мар 2010, 23:31) - anonymous [нерегистровани]

Хвала Богу

па сигурно треба да буде и на ћирилици ако хоћемо да пишемо српским писмом.За мене из дијаспоре у опште није проблем.

(петак, 05. мар 2010, 23:29) - Програмер [нерегистровани]

Наметнуто или не

По професији сам програмер (веб дизајнер) и до сада сам изградио више латиничних и ћириличних сајтова. Рођен сам у Југославији у којој су се користила оба писма, али због мултинационалне средине форсиран сам да више користим латиницу од ћирилице. Временом сам због пречестог коришћења латинице, делимично заборавио ћирилицу и због тога се стидим. Поносан сам на своју земљу, свој народ и своје Словенско порекло, те због тога сматрам да бих бар требао да имам избор да могу да бирам између латинице и ћирилице. До сада нисам могао да бирам домене, већ сам морао да прихватим наметнути енглески алфабет, па се онда питам где је ту равноправност између малих и великих?

(петак, 05. мар 2010, 23:22) - anonymous [нерегистровани]

Ne boj se,

I necu, garantovanoooo!

(петак, 05. мар 2010, 23:17) - anonymous [нерегистровани]

Србин из Баната

Ја исто волим ћирилицу и много ми је дража и лепша!

(петак, 05. мар 2010, 23:15) - anonymous [нерегистровани]

www je čisto dogovor

Sa www se uobičajeno označava domen, ali ne mora. Tako bi da postoje www.rts.rs, vesti.rts.rs, sport.rts.rs, evrovizija.rts.rs svi moguće bili mapirani na www.rts.rs. Otuda kada se uvede ćirilica bez problema umesto www može da stoji šta god je u domenu definisano. (A iskreno mi i nije jasno zašto svi tako često drže www na početku imena, kada već ne mora.) Drugo ako ukucate samo rts.rs ili microsoft.com većina čitača će dodati www.

(петак, 05. мар 2010, 22:47) - anonymous [нерегистровани]

Razjašnjenje

Pošto nekima izgleda nije jasno - treba objasniti - ćirilični domen NE zamenjuje latinični, prosto - postojaće oba istovremeno, niko neće morati da upisuje adresu ćirilicom ako ne želi. Samo nije objašnjeno da li će neko, ako hoće, imati samo ćirilični domen, ali to je već stvar njegove slobode...

(петак, 05. мар 2010, 22:26) - anonymous [нерегистровани]

Ћирилица је подржана

Рецимо да је Гугл цео написан ћирилицом. А написали су нам и алат за куцање латиницом а исписивање ћирилицом: потражи „Гуглов пресловљивач“.

(петак, 05. мар 2010, 22:25) - anonymous [нерегистровани]

њњњ је реалност

Домени са њњњ већ постоје и могу да се региструју на интернету. Рецимо на Го-Деди презентацији. Домен www.косово.net је већ регистрован, а www се у регистру може пребацити да буде њњњ као поддомен.