Kоментар је успешно послат.

Kоментар ће бити видљив након провере модератора.

Сувенири на Интернету

Сувенири знаменитих личности Србије могу се наћи на новом двојезичном интернет порталу. На том сајту представљене су фигуре Стефана Немање, Светог Саве, Карађорђа, кнеза Милоша, војводе Мишића и других историјских личности.

На новом редизајнираном двојезичном интернет порталу могу могу се наћи сувенири знаменитих личности Србије. Сајт је веома прегледан а сувенири су класификовани по врсти и цени.

Потенцијални купац отварањем странице која га занима може да добије комплетну информацију о томе које је величине сувенир, шта представља, од ког је материјала направљен, име аутора као и где се може пронаћи.

Један клик на категорију историјски сувенири одводи нас у уметничку радионицу "Предраг и Ненад" где се производе металне фигурице славних личности из српске историје, световне и духовне.

Уз сваку фигуру раде се и мале биографије, тако да свако ко купи сувенир има и причу о томе шта је купио, рекао је Ненад Миленковић. Он каже да се странци више везују за историјске личности него за војнике. 

Овде се серијски израђује 25 врсти фигура, Стефана Немање, Светог Саве, Карађорђа, кнеза Милоша Обреновића, војводе Живојина Мишића и других.

Сувенири имају све одлике савршених сувенира. Малих су димензије па се лако пакују, нису ломљиви, а коштају пет евра. На захтев купаца, раде се и специјалне поруџбине од квалитетнијих материјала и са више детаља, које су онда и скупље.

Накит са манастирском орнаментиком

За фигуре Уметничке радионице "Предраг и Ненад" постоји велико интересовање.

Предраг Димитријевић каже да су њихове муштерије неколико музеја у Србији, као и Министарство одбране.

На интенет порталу проналазимо и накит ауторке инспирисане манастирском орнаментиком.

Графички дизајнер Александра Митровић је рекла да је идеја потекла посматрањем средњовековне архитектуре, манастира између краја 13. и почетком 15. века.

"То су декоративни елементи који красе зидове српских манастира, а накит је интерпретација, а не копија тих украса", рекла је Митровић. 

Накит намењен широј продаји израђен је од посребљеног метала, а по поруџбини може се направити и од чистог сребра. Ауторка каже да су њени комади накита већ отишли у Јапан, северну и јужну Америку и многе европске земље.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(субота, 06. феб 2010, 13:24) - David Mitrovic [нерегистровани]

Srbija moja

Odlican prilog o ocuvanju i vrednovanju tradicije. Sajt Suvenira Srbije (suvenirisrbije.com) cesto posecujem i izvor mi je kontakta proizvodjaca suvenira koje poklanjam prijateljima iz inostranstva. Mislim da su povukli nogu celom trzistu jer sam poceo da primecujem mnoge druge sajtove kako ih kopiraju :)

(уторак, 02. феб 2010, 17:28) - Србин до гроба [нерегистровани]

нема шта

Прелепо, прелепо, прелепо!

(уторак, 02. феб 2010, 13:20) - mala [нерегистровани]

Lepo, nejlepse

Ovo je zaista jedan od najlepsih sajtova koji promovisu Srbiju. Cesto ga posecujem, pratim i Predraga i Nenada i upoznata sam sa Aleksandrinim radom. Sve cestitke svima koji rade na ovom projektu i RTS-u koji je prepoznao prave vrednosti

(уторак, 02. феб 2010, 12:58) - autor [нерегистровани]

Odgovor

Zasticeno je, hvala.

(уторак, 02. феб 2010, 11:13) - anonymous [нерегистровани]

Imitatori

Originalnu ideju treba nekako zaštiti.Mislim da će ovakve stvari izradjivati u mnogim državama.
Janez

(уторак, 02. феб 2010, 11:12) - anonymous [нерегистровани]

Ideja Veka!!!

Sve pohvale su male za ovu ideju.
Svaka cast i sve najbolje u daljem radu.
Ovo je ono sto sam sanjao i sto mogu vec jednom da kupim i stavim u svoju kolekciju.
Pozdrav i srecno...

(уторак, 02. феб 2010, 10:31) - anonymous [нерегистровани]

Sajt

http://www.suvenirisrbije.com/suvenir-Metalne-figure-133-1

(уторак, 02. феб 2010, 10:29) - anonymous [нерегистровани]

Lepa ideja

Ovo je bas lepa ideja. Zelim im puno uspeha u buducem radu.

(уторак, 02. феб 2010, 10:20) - anonymous [нерегистровани]

Koji sajt?

Meni se te figurice svidjaju ali ne znam gde da tražim.

(уторак, 02. феб 2010, 08:28) - anonymous [нерегистровани]

Izbor likova

Veoma mi se svidja ideja da se naše Srpske istorijske ličnosti predstavljaju i na ovaj način. To ujedno čuva i uspomenu na njih. Posebno iz razloga što ne moramo ni jednu od tih ličnosti da izmišljamo. Kao ni priču o njihovom životu i delu. Koga bi na primer Amerikanci iz svoje istorije mogli upotrebiti? Generala Kastera koji je genocidom nad Indijancima osvajao i stvarao američku zemlju?