Вербић: Потребно обезбедити исте услове студирања за све

Универзитет у Београду обележава дан студената, а академци поручују да је потребно побољшати студентски стандард, али и дати студентима више простора у реформи високог образовања.

Министар просвете Срђан Вербић каже да се морају обезбедити исти услови студирања за све, оних којих живе у великим градовима, али и оних који живе у сиромашним срединама.

У организацији Студентске конференције академија струковних студија Србије одржана је свечана седница, а председник те организације Немања Срејић каже да је мисија организације удруживање свих студената.

Објашњава да студенти у високим струковним школама имају добре услове за рад, али да у наредним годинама очекује више студентске праксе, али и више простора за студенте у реформи високог образовања.

Министар просвете Срђан Вербић честитао је студентима њихов дан и додао да су они најважнији у процесу образовања, као и да треба да се боре за квалитет наставе на факултетима.

"Студенти не треба да праве било какве компромисе, они морају да буду гарант квалитета, јер од тога зависи њихова будућа каријера", нагласио је Вербић.

Каже да је важно обратити пажњу са каквим се образовањем долази на факултете и додаје да се не може направити добра уписна политика уколико не постоји боља сарадња са запосленима у високом образовању, студентима и привредом.

"Морамо на најбољи могући начин да направимо другачији план уписа на факултете, другачију расподелу новца који се из буџета одваја за студирање и да повећамо једнакоправност свих који би желели да студирају", рекао је Вербић.

Министар просвете је истакао да млади из сиромашних средина и сиромашних породица данас имају пет пута мање шансе да заврше факултете од њихових вршњака из великих градова и богатих породица.

"Ми морамо свима да омогућимо исте услове за студирање, али за узврат очекујемо максималну сарадњу по питању добро промишљених избора факултета", рекао је Вербић.

Каже да је доста критиковао студенте којима су једини захтеви били повећање броја испитних рокова и додао да студенти морају да размишљају шта ће са својим образовањем, где ће се запослити, какве су им могућности да покрену сами лични бизнис.

Дан студената, 4. април, обележава се у знак сећања на велике демонстрације које су студенти у Београду организовали 4. априла 1936. године, када је у протесту, због јачања фашизма у Немачкој, убијен студент права Жарко Мариновић.

број коментара 0 Пошаљи коментар