Преминула Лола Новаковић

Позната југословенска и српска певачица Зорана Лола Новаковић преминула је у 81. години живота.

Лола Новаковић рођена је 25. априла 1935. године у Београду. Изузетно популарна била је током шездесетих и седамдесетих година 20. века.

Њена изузетна, убедљива, емотивна интерпретација, баршунаст глас, незаборавни сјај у очима освајали су публику широм Југославије, али и Европе, Блиског истока, Јапана. 

Као представница Југославије, 1962. године је са композицијом "Не пали светла у сумрак" освојила 4. место на такмичењу за "Песму Евровизије".

Лола је званично почела своју каријеру 1957. када је примљена у Радио Београд као стална вокална солисткиња и исте године је са запаженим успехом бранила државне боје на сајму у Лајпцигу. Тада је снимила прву плочу за дискографску кућу ДЕКА са песмама "Алиса у земљи чуда" и кубанским хитом "Бабалу" на шпанском језику.

Име Лоле Новаковић почиње да се појављује на првим страницама београдских листова који бележе њене успехе у Базелу, Берлину, Дрездену, Прагу, Варшави, а 1958. је отишла у Либан, где је, непланирано, остала годину и по дана.

По повратку са светске турнеје, у Београду одржава први солистички концерт у Дому синдиката, за који су улазнице биле распродате за два непуна часа.

На Загребачком фестивалу јануара 1962. Новаковић је отпевала "Ти ниси дошао". Пред публиком и ТВ камерама, савладана емоцијама, у сред песме се расплакала што је публику толико импресионирало да је добила аплауз који је трајао 10 минута и забележен је као најдужи аплауз на домаћој сцени.

Године 1963. отишла је на шестомесечну турнеју по Јапану и у пратњи оркестра Мантованија наступала је по свим јапанским градовима и у многобројним телевизијским емисијама. 

Побеђивала је на многим фестивалима у земљи, региону али и европским земљама. На међународном фестивалу "Рома цанта", у Риму 1964. у јакој конкуренцији 14 певача, Лола надмоћно побеђује песмом "Улица четири фонтане" и ту победу је сматрала својом најдражом у каријери.

Лола је била први домаћи естрадни уметник који је гостовао у Русији 1960. године.

Учествовала је у дечјој телевизијској емисији "На слово, на слово", као и у снимању филма "Шеки снима, пази се", који није забележио неки посебан успех.

Удајом за естрадног уметника Драгана Антића, што јој је био други брак, Лола годинама бива мета домаће жуте штампе.

Уморна од новинарских измишљања, који су је прогласили тајним агентом ЦИА, а затим објавили да је Лола у руском затвору, она се средином седамдесетих повукла са сцене, али је за многе остала "Прва дама домаће забавне музике", "Балканска дива", "Краљица евергрина", "Уметница над уметницима".

Од 2000. године, Лола је била стална чланица Позоришта на Теразијама, у емисијама Радета Марјановића "Добра стара времена" чије представе гостују по градовима Србије, Републике Српске, као и у иностранству.

По разним радијским и телевизијским студијима постоји око 500 тонских записа Лолиних песама које су изашле на око педесет албума.

Хитови попут "Марике", "Врати се", "Неко чека на мене", "Љуби ме", "Воли ме сад", "После мене", "После тебе", "Река суза", "Дуга топла ноћ", "Мисли на мене", "Бели багрем опет цвета", "Тише, тише", "Београде, љубави моја", "Засвирајте виолине" и данас многе асоцира на време пуно оптимизма, нежности, емоција. 

број коментара 19 Пошаљи коментар
(понедељак, 04. апр 2016, 09:04) - Чича из Шумадије [нерегистровани]

Почивај у миру генерацијо

Многи моји другари и ја са њима, били смо искрено заљубљени у Лолу, пленила је лепотом, гласом и добротом, скромност је врлина. Испунила је своју судбину, памтиће се дуго... нека је тамо, где анђели почивају, Збогом Лола...

(понедељак, 04. апр 2016, 04:54) - anonymous [нерегистровани]

lola novaković

bila je vrhunska interpretatorica i falit će nam mnogo

(понедељак, 04. апр 2016, 02:37) - anonymous iz zagreba [нерегистровани]

Život kao Kap veselja

Lola Novaković bila je prva žena izazova, vamp yu-estrade, femme fatale. Krupnih zelenih očiju, visoka. Glasa gotovo savršenih modulacija i kontrole, od maznog podglasa do moćnih visina; mušku publiku osvajala je već svojom pojavom. This is a man's, man's world! Drugim riječima privlačila je pozornost medija i vrhova naglo razgranate zabavne glazbe. Korak ispred Gabi Novak, dva ispred Tereze Kesovije; nedvojbeno je njome vladala tijekom 60-ih.
Pjevački dar Zorane Lole Novaković, rano potican kroz dječje zborove i školske priredbe, nakon samo dvije godine muzičke na odjelu solo pjevanja nestrpljivu će tinejdžerku već 1953. odvesti pred mikrofon slave. Brzo je učila uz zrela pjevačka imena Vojina Popovića i Olge Nikolić, zanoseći se glamurom holivudske "Revije na vodi" i glavne vedete Esther Williams te birajući repertoar Doris Day i univerzalne internacionalne zvijezde Caterine Valente, s kojom su je često uspoređivali. Do 1958., kada joj i izlazi "Babalu", snimka ostvarena godinu ranije u Istočnoj Njemačkoj, gdje je s Ivom Robićem predstavljala Jugoslaviju na znamenitom Lajpciškom sajmu, već je najtraženija pjevačica bivše države.
Buran afektivni život (tri braka, nesretne ljubavi), festivalski nastupi (uključujući i prvi veliki eurovizijski yu plasman: 4. mjesto s Privšekovom i Britvićevom "Ne pali svetla u sumrak"), česta gostovanja u inozemstvu (od brojnih europskih centara preko Bliskog Istoka i SSSR-a do dalekog Japana), uzimali su svoj danak. Konačno smirenje, ubrzano trnovitim žutilom prosutim po javnoj površini njene ljubavi sa četrnaest godina mlađim beogradskim Tom Jonesom, Draganom Antićem, našla je upravo u braku s mladim pjevačem. Tako je, sredinom sedamdesetih - napisao je Petar Luković u "Boljoj prošlosti", svojim prizorima iz muzičkog života Jugoslavije od 1940. do 1989. - Lola poput estradne Grete Garbo napustila definitivno i bez objašnjenja svijet u kojem je do tada živjela i "u kojem se savršeno snalazila".
Tekst Siniše Škarice uz Zlatnu kolekciju Lole Novaković iz 2013. (Croatia Recordsa).

(понедељак, 04. апр 2016, 00:28) - Михаило [нерегистровани]

Обишла је Париз и Верону

Обишла је Париз и Верону . . ., са дивним својим гласом нама је оставила дивне песме са дивном музиком, и нека ти је вјечна слава да почиваш у миру.

(понедељак, 04. апр 2016, 00:23) - Dea [нерегистровани]

Diva

Bila je i ostala prava zvezda, sjajna, bljestava a nedostizna i nedodirljiva,

Sta se dogodilo sa nasim drustvom da su nasi divni veliki , svetski priznati estradni umetnici, baceni u senku i zaborav a mnogi i u siromastvo.

Da li nas otrezniti bolni odlazak obozavane Lole Novakovic i vratiti na put pravih vrednosti...

(недеља, 03. апр 2016, 22:00) - anonymous [нерегистровани]

najdrazoj pevacici

naka joj je laka zemlja,pocivala umiru Bozjem.

(недеља, 03. апр 2016, 21:48) - Jovo [нерегистровани]

Lola

Slava i zahvala
tebi Lola !

(недеља, 03. апр 2016, 20:47) - anonymous [нерегистровани]

Legenda

Počivala u miru!!

(недеља, 03. апр 2016, 19:09) - anonymous iz zagreba [нерегистровани]

Predivne plave očii

Imala je prelijepe plave oči pune topline. Moj gimnazijski profesor iz geografije ju je obožavao. Imao sam 8 godina kada se rasplakala na Zagrebu 62. U to doba kada nije bilo žute štampe o tome su kolale razne priče. Pričalo se o nekom iz Bejruta,o cadillacu i slično. Nije mi poznato da li se danas o tome znaju pojedinosti. Kod nas u Hrvatskoj nismo imali pojma da je njen brak sa 10 godina mlađim Draganom Antićem naišao na takva ogovaranja"čaršije". Sad tek shvaćamo da se je prerano povukla.Bila je jedna od najboljih pjevačica prve generacije pjevača naše (ex YU).zabavne muzike .
Počivala u miru!
Iskreno saučešće njenim najmilijima.

(недеља, 03. апр 2016, 18:24) - Браца [нерегистровани]

Лола

Велики губитак за српску културу. Велика звезда југословенске и српске естраде, ненадмашни извођач и непоновљив глас, остаће запамћена по сјајним песмама и маестралном држању на сцени којом је доминирала више деценија. Велики дуг према Лоли као великом уметнику одужићемо тако што ћемо наставити да уживамо у њеним нумарама. Нека јој Бог подари души рајског насеља.