Прича о Сањи Миленковић - најмлађој жртви бомбардовања Варваринског моста

У недељу 30. маја на пијачни дан и празник Свете Тројице у Варварину, НАТО пројектили срушили су мост преко Велике Мораве. Убијено је 10 особа, а 17 је тешко повређено. Међу погинулима је била и шеснасетогодишња Сања Милековић, ученица првог разреда Математичке гимназије у Београду.

Сања је била најмлађа жртва на Варваринском мосту, која је погинула са непуних 16 година. Била је ученица првог разреда Математичке гимназије у Београду. Када је почело НАТО бомбардовање родитељи су је већ другог дана довели кући, у Варварин, да буде са њима и ту сачека престанак НАТО агресије.

Нажалост, Сања није дочекала престанак бомбардовања и наставак свог школовања.

"Тог 30. маја, била је недеља, празник Света Тројица и пијачни дан у Варварину, она је одлучила да са својим другарицама мало прошета. Дошле су и до цркве у Варварину где су биле на обреду, па су затим одлучиле да у 13 часова крену кући преко моста. Нико у Варварину није очекивао да ће НАТО-агресори и пилоти, који су очигледно хтели да убију а не само да сруше мост, ракетирати мост у 13 часова", прича њен отац Зоран Миленковић.

Сања и њене другарице налазиле су се на средини моста када су погинуле.

Према речима Сањиног оца, после првог ракетирања људи су дошли да помогну, међутим НАТО је у року од пет минута са два пројектила поново гађао мост.

"Тада је настрадала и Сања, а њене две другарице су тешко повређене. Људи који су дошли са помогну на обалама су измасакрирани од гелера", присећа се Зоран Миленковић.

После тога су породице страдалих, међу којима је био и Миленковић, поднеле тужбу пред међународим судовима.

"Ми смо то дуговали жртвама на Варваринском мосту и захвални смо немачким адвокатима и грађанима који су дошли у Варварин и тражили од нас да тужимо Немачку државу зато што су сматрали да је то злочин. Наравно, нисмо могли да поднесемо кривичну пријаву јер нисмо имали подршку наше државе него смо тужбу против Немачке поднели као група оштећених грађана чији су најближи погинули, рањени", каже Миленковић.

Признаје да нису ни очекивали да ће Немачка, чији су авиони бомбардовали мост, признати свој злочин и одговорност.

"Ипак смо успели да се сазна истина о том догађају у току НАТО агресије и о свим другим догађајима где су били злочини НАТО пакта", истичe на крају Зоран Миленковић.

број коментара 2 пошаљи коментар
(четвртак, 24. мар 2016, 12:44)
Božidar [нерегистровани]

RE:Dužnost je Srbije da tuži odgovorne

Da li će i kada biti podneta tužba ni posle 17 god se ne zna. Bojim se da će zločinci, kao onaj knjigovođa iz logora, na sud stići kad sve zaborave...Oni možda i mogu, ali mi nikako to ne bi smeli!

(четвртак, 24. мар 2016, 12:18)
Gradjanin Srbije [нерегистровани]

Duznost je Srbije da tuzi odgovorne za pocinjene zlocine nad svojim narodom

Kada ce i dali ce Srbija, kao danas priznata medjunarodna drzava, imati snage i pravnoga znanja da tuzi NATO-alijansu za pocinjene teske zlocine protiv covecnosti nad svojim gradjanima i same drzave Srbije ? Iza svakog zlocina pocinjenog ovim bespravnim bombardovanjem NATO - alijanse, stoje imena i prezimena odgovornih za pocinjene teske zlocine protiv covecnosti.