Дан државности Србије

У Србији се свечаностима широм земље обележава 15. фебруар - Дан државности у знак сећања на почетак Првог српског устанка 1804. године у Орашцу, али и на дан када је 1835. у Крагујевцу донет такозвани Сретењски устав. Тај документ означио је почетак савремене државности.

Председник Србије Томислав Николић положиће венац на Споменик незнаном јунаку на Авали и доделиће одликовања поводом празника.

У Цркви Светог Ђорђа на Опленцу свечану церемонију ће предводити министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

У Старој Скупштини у Крагујевцу биће одржана свечана академија а најављено је присуство премијера Александра Вучића.

У Србији су 15. и 16. фебруар нерадни дани.

Јуче је Гарда Војске Србије извршила на Калемегдану почасну артиљеријску паљбу.

Дан државности Србије слави се на Сретење у знак сећања на 15. фебруар 1804. године кад је у Орашцу почела борба за коначно ослобођење од петовековног ропства под Турцима.

Убрзо после тога Срби су ушли у отворени рат са Турском, чију су војску неколико пута потукли. Највеће победе устаници су извојевали код Иванковца 1804. године, на Мишару и код Делиграда 1805. године.

Слом устанка почео је 1812. године пошто су Руси морали да се повуку због Наполеоновог похода на Москву. Потписан је Букурешки мир, којим је било предвиђено да Србија добије аутономију и да се Турци врате у Београд. Те услове Срби нису хтели да прихвате.

После тога турска војска напала је ослобођену територију из три правца. Отпор српских устаника сломљен је падом Београда 7. октобра 1813. године.

Иако угушен Први српски устанак утро је пут за даљу борбу Срба за ослобођење, која је настављена две године касније подизањем Другог српског устанка у Такову.

На Сретење, 1835. године, кнез Милош Обреновић прогласио је први српски устав и један од првих демократских устава у Европи.

Творац једног од најлибералнијих европских устава тог времена је Димитрије Давидовић, учени Србин из Аустрије и кнежев секретар. У њему су биле изражене потребе српског друштва за еманципацијом, разбијањем феудалних установа и аутократске владавине.

Овај датум је узет као почетак стварања модерне српске државе и као национални празник се слави од 2001. године.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(понедељак, 15. феб 2016, 10:00) - anonymous [нерегистровани]

Srecan dan Drzavnosti

Braco i sestre Srbi,zelim vam dobro zdravlje i mir u kuci,a za ostalo cemo se vec nekako snaci.

(понедељак, 15. феб 2016, 09:49) - Драган [нерегистровани]

Срећан Дан државности!

Поносим се што је мој чукун чукун деда био руски "лиферант", и снабдевао наше устанике и хајдуке оружјем из Русије како би се одбранили и истерали окупаторе и тлачитеље нашег народа! И, данас је слична ситуација, и надам се да ће нам браћа Руси у датом тренутку да помогну! Ако су моји преци могли, могу и ја! Живела Србија!

(понедељак, 15. феб 2016, 09:38) - Robislav - Role [нерегистровани]

Cestitka za sve drzavljanine Republike Srbije

Dan drzavnosti Republike Srbije je dan radosti.Za ovaj praznik zelim nasim gradjanima bratsko zajednistvo!Najsrdacniji pozdrav iz inostranstvo.

(понедељак, 15. феб 2016, 09:21) - Đorđe [нерегистровани]

Srećan Dan državnosti

Građani, građanke u Srbiji i dijaspori srećan Dan državnosti!

(понедељак, 15. феб 2016, 09:17) - Nebojsa [нерегистровани]

.......

Sretan dan drzavnosti otadzbino, i do skorog vidjenja poz iz Londona.

(понедељак, 15. феб 2016, 08:04) - ☺ [нерегистровани]

Добро јутро Србијо!


Срећан Дан државности!

(понедељак, 15. феб 2016, 00:54) - Поп [нерегистровани]

Срећно!

Срећан празник, Србадијо! :) Срећан и дан Републике! Нека је срећно и свима Вама који сте расути широм ове наше плаве планете, а наши сте! Срећно и Вама који нисте наши, али имате разумевања и љубави за нас! Покажимо свету да нисмо тиква без корена!
Подршка и за наш народ на Косову и Метохији! Видимо се у уторак доле где је Србија и даље на Крсту, да се мало дружимо, попричамо, утешимо и помолимо Богу заједно!
Свако добро свима без разлике, да Вам живот више ништа не одузме!