Архив Југославије обележио 66. рођендан

Представљањем издања објављених током 2015. године Архив Југославије обележио је свој дан.

О издањима су говорили, поред вршиоца дужности директора Архива Миладин Милошевић, и професори на Катедри за историју београдског Филозофског факултета Љубодраг Димић, Мира Радојевић и Милан Ристовић.

Књиге – публикације, које је објавио Архив Југославије током прошле године, део су две едиције које се односе на архивску грађу у периоду између два светска рата.

У збирци архивске грађе у оквиру прве едиције према речима др Ристовића у центру пажње су документи који се односе на везе САД и Краљевине Југославије од 1930 до 1945, јер је веома мало докумената сачувано а битни су за разумевање југословенског уласка у Други светски рат који се наслућивао већ од почетка тридесетих година.

"Сва та грађа која је до сада била доступна само стручњацима, захваљујући раду Архива постала је доступна свакоме ко жели да се информише", истакао је Ристовић и додао да ми не поседујемо цео корпус дипломатске грађе из међуратног периода, али да се ситуација постепено мења захваљујући сарадњи са другим архивама.

Тим зборником обухваћено је 400 докумената који су изузетно драгоцени подвукла је др Радивојевић.

О зборницима нове серије започете 2014. говорио је шеф Катедре за савремену историју академик Љубодраг Димић за кога је битно да се први зборник односи на српско-индонежанске односе од 1945. до 1967. јер се ту могу наћи важни документи у вези са оснивањем Покрета несврстаних као и неки мање познати подаци о раду ове организације у којој је СФРЈ играла једну од водећих улога иако је била и по територији и по броју становника међу мањим замљама.

Та грађа је објављена на енглеском језику док је зборник са документима о дипломатским односима СФРЈ и Ирака двојезичан (српски и арапски).

Поред тих тематских зборника, Архив Југославије је издао и зборник докумената "Јован М. Јовановић Пижон, Дневник (1896 - 1920)", чији су суиздавачи "Прометеј" и РТС. Књигу су приредили Радош Љушић и Миладин Милошевић, који су и аутори предговора.

Архив Југославије издаје свој стручни часопис са темама из архивистике и историографије, а пред читаоцима је 16. број.

У том случају је то двоброј, часописа "Архив". У издавачкој делатности Архива своје место имају и каталози изложби докумената.

Током 2015. штампан је каталог изложбе докумената – "Југославија и Прва конференција за европску безбедност и сарадњу, Хелсинки 30. јул - 1. август 1975",

број коментара 0 Пошаљи коментар