Годишњица убиства српских младића у Пећи

Навршава се 17 година од убиства шесторице српских момака у кафићу "Панда", у Пећи на Косову и Метохији, старости између 14 и 24 године, злочин за који до данас нико није одговарао. Родитељи позивају надлежне да им саопште своја сазнања о убиству њихове деце, јер сматрају да имају право да знају зашто су страдали.

Седамнаесту годину од убиства средњошколаца Ивана Обрадовића, Зорана Станојевића, Светислава Ристића, Драгана Трифовића, Вукосава Гвозденовића и студента Ивана Радевића, имена њихових убица у полицијским и тужилачким списима воде се као НН.

"Осећамо се као да смо у магли, зачараном кругу. Горе је него оних првих дана када су погинули", каже Милена Радевић, мајка Ивана Радевића.

У први мах тај злочин је приписан Албанцима. Међутим, у јануару прошле године премијер Александар Вучић изјавио је да га је страх да изговори оно на шта сумњају и чега се плаше, а прошле недеље да је готово сигуран да зна шта се догодило, али да нема довољно доказа.

"Бауљамо у мраку. Готово да сам сигуран да знам шта се тамо догодило, али за то немам довољно доказа. То је све што могу да кажем, све друго што бих рекао, неко би рекао да кршим принципе поштовања институционалног рада", рекао је Вучић новинарима. 

Отац Вукосава Гвозденовића, Звонимир сматра да неко мора да одговара због злочина. Ми, родитељи смо на крају живаца, каже Гвозденовић.

Љубомир Ристић, отац Светислава Ристића поручују да каква год да је истина, родитељи страдалих су спремни да се суоче са тиме. Боља је било каква истина него недореченост и тишина која је трајала све до неки дан, истиче Ристић.

Списи предмета су 18. новембра пребачени из Тужилаштва за ратне злочине у Тужилаштво за организовани криминал.

"Ми смо већ затразили од више дрзавних органа и агенција да тужилаштву доставе све податке информације и документа која поседују у вези са догађајем", каже тужилац за борбу против организованог криминала Миљко Радисављевић.

"Планирамо да објединимо сва сазнања о овом злочину којим држава располаже и да на основу тога дефинишемо правце нашег даљег истраживања за које верујем да ће се успешно окончати", додаје Радисављевић.

Двојица маскираних убица 14.12.1998. године упала су у кафић Панда. После њихових рафала страдали су Иван, Зоран, Светислав, Драган Вукосав и Иван.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(понедељак, 14. дец 2015, 14:39) - anonymous [нерегистровани]

Pobogu zar niko nerazmislja o Poradici!

Zar se tako treba ponasati pa cak i ako taj nas Premijer nesto zna zasto onda nezavrsi tu Tuznu Pricu vec jednom.Ovako se samo dzabe podseca Porodica i ostali Gradjani Srbije da nasa Drzava nije u mogucnosti da Zastiti svoj Narod.

(понедељак, 14. дец 2015, 14:20) - Nikola94 [нерегистровани]

...

Porodice stradalih moraju znati istinu, a počinioci da odgovaraju.

(понедељак, 14. дец 2015, 12:23) - anonymous [нерегистровани]

2012

Je Vučić rekao da će "neke zaboleti glava" i da to nisu uradili Albanci. Pa ko je? Dajte već jednom da se sazna istina.