Обављена прва операција гама ножем у Србији

У Националном гама центру КЦС-а, који је свечано започео са радом, извршена је и прва операција. Пацијенткиња Снежана Дамјановић поручила да је ово прилика да се покаже да је свака болест победива.

Снежани Дамјановић (45) из Београда у марту је дијагностикован канцер плућа, због чега јој је одстрањено десно плућно крило, међутим, рак је метастазирао на мозак.

Како је Снежана рекла уочи операције, она данас има прилику да покаже људима да је свака болест победива и да не треба да се боје, већ да се боре.

"Свака болест је победива, ако хоћете да се борите и живите, само треба да будете храбри. Рак није болест од које се умире", поручила је ова храбра жена.

Уз подршку породице и пријатеља, лакше јој је, каже, било да поднесе вест о болести и да започне процес излечења.

"Ја сматрам да данас за мене и моју породицу почиње нови живот и да сам здрава", рекла је Дамјановићева.

Иначе, гама нож се користи за лечење пацијената који имају туморске метастазе на мозгу, а његова предност је што се зрацима третирају само оболели делови, а не околно здраво ткиво.

Третман гама ножем омогућава да се пацијентима "не отвара" глава, није болан и пацијент дан након третмана може да буде пуштен кући.

Прву операцију данас обавила докторка Гордана Глигоријевић, неурохирург, уз подршку чешких колега. Докторка је навела да се нада да ће Снежани али и другим пацијентима третман гама ножем продужити живот за још много година.

Како је објаснила, сваки пацијент пре самог третмана пролази кроз преглед конзилијума, који процењује стање пацијента.

Док је третман трајао, докторка је објаснила да само зрачење траје 17 минута, у неколико фаза, а лекари су са пацијентом који се налази у другој просторији повезани видео и аудио комуникацијом.

"Лекари комуницирају са пацијентом – да ли је добро и да ли нешто није у реду", објаснила је докторка Глигоријевић.

Доктор Роман Лишчек са Карловог универзитета из Прага каже да је ова машина необично важна за српску неурохирургију и да ће многим пацијентима донети нове могућности лечења.

"То је минимално инвазивни третман. Глава не мора да се отвара, а код многих дијагноза може да замени класичну хирургију. Ми смо у Чешкој за 25 година на једној машини третирали 16.000 пацијената", каже Лишчек.

Након што је Влада Србије одвојила близу 460 милиона динара, а СМАТСА (Контрола летења Србије и Црне Горе) донирала још око 120 милиона динара, почетком ове године купљен је гама нож, апарат који представља "златни стандард" у лечењу онколошких пацијената и уговорена је градња Националног гама центра.

Почетком рада Националног гама центра и коришћењем гама ножа за најделикатније неурохируршке захвате, наши грађани су добили прилику да се у Србији лече на најсавременији начин.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 02. нов 2015, 16:00) - anonymous [нерегистровани]

"Svaka bolest iz izleciva"???

Ne bi hteo ni jednog pacijenta da obeshrabrim,ali mi ljudi nikada nikada sami od sebe ne mozemo dovesti do pobede bolesti sa sve starosti i smrti.Mozemo samo da se trudimo da ljudima produzimo zivot i da se otkrivaju nove tehnike ,i da to moze samo Isus Hrist sin Bozji da ucini!!!