Шабић поздравио одлуку РНИДС-а о регистрацији домена

Повереник Родољуб Шабић поздравио је одлуку Конференције суоснивача Фондације "Регистар националног интернет домена Србије" да називи .РС и .СРБ домена могу да буду регистровани без обавезног навођења ЈМБГ регистранта.

Родољуб Шабић истиче и да се са задовољством може констатовати да одлука "Регистра националног интернет домена Србије" (РНИДС) представља резултат активности које нису биле наметнуте односно условљене поступцима надзора које је Повереник отворио поводом поднетих пријава грађана, преноси Танјуг.

"Усвајање савремених стандарда заштите података о личности крупан је и нимало лако остварив циљ", рекао је Шабић.

Повереник је истакао да није ни реално ни рационално очекивати да се тај циљ може постићи само преко акција и интервенција Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.

Шабић је рекао да је остваривање тог циља нешто што подразумева одговоран однос свих субјеката који се баве обрадом података о личности.

"Препознавање неправилности у обради података од стране самог руковаоца и њихово отклањање без интервенције Повереника, представља чињеницу која охрабрује", рекао је Шабић.

Будући да је РНИДС својом одлуком ипак оставио могућност корисницима који то желе, да уз податке о регистрацији домена наведу и свој ЈМБГ, како би се избегли евентуални неспоразуми приликом преноса регистрације домена на друго лице.

Повереник је навео да очекује да ће РНДИС предузети све потребне мере како би заштитио тај и сви други подаци личности корисника домена које прикупља.

Како је навео, евентуално објављивање ЈМБГ на интернету представљало би свакако прекомерну обраду податка о личности и самим тим недозвољену обраду података о личности.

Повереник је поздравио одлуку Конференције суоснивача Фондације РНИДС, којом су измењени Општи услови о регистрацији националних домена, у складу с којом ће почев од данас, називи .РС и .СРБ домена моћи да буду регистровани без обавезног навођења ЈМБГ регистранта.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 20. окт 2015, 13:58) - Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани]

Opravdan pozdrav

Opravdan je pozdrav Sabica, Jer, prema clanu 39.stav 1. tacka 2. Zakona o javnom informisanju i medijima, "U Registar se registruju lično ime i JMBG domaćeg fizičkog lica ili broj pasoša i država izdavanja pasoša stranog fizičkog lica koje je odgovorni urednik medija", a po stavu 6. ovog clana "Registrovani i/ili objavljeni podaci o fizičkom licu nisu javno dostupni, osim ličnog imena."